ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Därför halkar vi på is – och kör mot rött ibland

Sofia Clason · 9 Dec 2017
Uppdaterad 9 Dec 2017
Processer i hjärnan gör att vi inte alltid hänger med i snabba beslut.

Processer i hjärnan gör att vi inte alltid hänger med i snabba beslut. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT


Att halka på en isfläck eller köra mot rött, händer de flesta någon gång. Trots det har vi människor ibland svårt att kämpa emot våra misstag – vilket nu också fastslagits i forskning, rapporterar SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt studien, som publicerades i tidskriften Neuron den 7 december, finns det en vetenskaplig förklaring till varför människor inte alltid lyckas undgå vissa misstag. Till exempel kan det handla om att råka halka på en isfläck – trots att man förstår risken som isfläcken utgör.

Forskarna bakom studien har nämligen upptäckt att det sker komplicerade processer i hjärnan när människor ska ta beslut om att fortsätta eller avbryta en handling. Under processen kommunicerar dessutom fler delar av hjärnan än vad man tidigare har trott, vilket förklarar varför människor inte alltid hinner reagera på vissa händelser.

För att komma fram till upptäckten gjorde forskarna undersökningar, där de testade personers förmåga att stoppa en rörelse, samtidigt som deras hjärnaktivitet mättes.

En av de som deltog i arbetet med studien är hjärnforskaren Kitty Zhe Xu, vid John Hopkins University. Hon förklarar vad som faktiskt händer i hjärnan när man ställs inför en möjlig fara – så som en isfläck.

– Det är en ganska komplicerad process som består av tre steg. I steg ett upptäcker vi faran, i det här fallet en isfläck. Den här upptäckten fungerar som en stoppsignal till hjärnan. I nästa steg gör din hjärna en tolkning av signalen. Hjärnan gör en snabb utvärdering, antingen borde du undvika isfläcken eller så är risken att du halkar och skadar dig acceptabel. Om hjärnan bestämmer att du bör undvika att gå på isen skickas signaler till dina muskler att de ska ändra sina rörelser, säger Kitty Zhe Xu i en intervju med SVT.

Kitty Zhe Hu tillägger dock att människor är olika bra på att snabbt ändra sina pågående rörelser. Äldre och personer med beroendesjukdomar visar sig ha svårare för den processen.

Men det går också att bli bättre på att göra snabba beslut, genom fysisk träning som gör att musklerna bättre kan svara på hjärnans signaler.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro