ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Därför pushar vi barnen

Josefin Svenberg · 27 Jun 2013
Uppdaterad 27 Jun 2013

Det är vida omtalat, men nu har det för första gången gjorts en studie som bekräftar tesen: Många föräldrar lever ut sina egna drömmar genom barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Föräldrar som själva inte blev fotbollsproffs eller artister lägger istället all kraft, tid och pengar på att få sina barn att uppnå de mål som de själva misslyckades med.
Föräldrar som själva inte blev fotbollsproffs eller artister lägger istället all kraft, tid och pengar på att få sina barn att uppnå de mål som de själva misslyckades med.Foto: Scanpix

Föräldrar som själva inte blev fotbollsproffs eller artister lägger istället all kraft, tid och pengar på att få sina barn att uppnå de mål som de själva misslyckades med.

Det är ett vanligt påstående, som för första gången nu bekräftas genom forskning.  I studien undersökte man i vilken utsträckning de 73 deltagande föräldrarna försökte leva genom sina barn. Man tittade även på hur mycket de såg barnen som en del av dem själva, snarare än som självständiga människor.

– När föräldrar ser sitt barn som en del av sig själva, upplever de ibland barnens prestationer som om de vore deras egna. På det sättet kan föräldrar bli av med ångerkänslor och besvikelse över att de själva inte kunde uppnå de här drömmarna, säger Brad Bushman, professor vid universitetet i Ohio, USA, till tidningen Time.

Tillsammans med sina kollegor genomförde Bushman studien i Holland.  Stina Hindström, leg psykolog, varnar för att det här i värsta fall kan påverka barnets psykiska hälsa.

– Det blir svårare för barnet att utveckla en egen inre kompass över vad de själva vill när det viktigaste är att vara andra till lags. Barnet kan ha väldigt svårt att känna sig tillräckligt bra och det kan vara en grogrund för depressions- och ångestproblematik, säger Stina Hindström och fortsätter:

– Som förälder måste man vara medveten om varför man vill att ens barn ska göra vissa saker, och acceptera om barnet inte vill samma sak.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro