ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Det här skulle hända om alla i USA blev veganer

Natalie Demirian · 15 Nov 2017
Uppdaterad 17 Nov 2017
Om befolkningen i USA slutade äta kött skulle växthusgaserna minska med 28 procent, enligt en ny studie.

Om befolkningen i USA slutade äta kött skulle växthusgaserna minska med 28 procent, enligt en ny studie. Foto: TT


Utsläppen av växthusgaser skulle minska avsevärt om alla i USA blev veganer. Men det finns en hake, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Jord- och skogsbruket i USA utgör en fjärdedel av USA:s totala utsläpp av växthusgaser, skriver The Sacramento Bee. Ungefär hälften av de utsläppen kommer från animalieproduktionen.

Så, vad skulle hända om samtliga av USA:s drygt 320 miljoner invånare blev veganer och helt eliminerade animaliska produkter?

En ny studie visar att en sådan radikal kostförändring skulle minska USA:s växthusgaser från jordbruket med 28 procent, skriver The Sacramento Bee.

Men det finns en hake – en helt djurfri diet skulle också skada amerikanernas näringsintag. Och om djur står för hälften av utsläppen jordbruket, 49 procent, borde inte det innebära att även utsläppen skulle minska med 49 procent?

Riktigt så enkelt är det inte, enligt forskarna Robin White från Virginia Tech-universitetet och Mary Beth Hall, jordbruksforskare.

Att helt och hållet eliminera djur skulle innebära att tonvis med majsstjälkar, potatisavfall och andra biprodukter som i nuläget hamnar i boskapens mage skulle lämnas kvar. Om det avfallet skulle brännas upp i stället för att ätas upp av djuren skulle det bli 23 miljoner ton i koldioxidutsläpp per år.

Och utan boskapens gödsel skulle efterfrågan på konstgjord gödsel också stiga, vilket innebär ytterligare 23 miljoner ton i koldioxidutsläpp varje år, skriver Science Magazine.

Författarna till studien säger till Science Magazine att det heller inte är förvånade att en helt vegansk diet i USA skulle leda till brister av kalcium, vitamin A och B12, och viktiga fettsyror hos befolkningen.

”Med omsorgsfullt balanserade portioner kan du möta alla dina näringsbehov med en vegetarisk kost. Men den typen av livsmedel producerar vi för närvarande inte i tillräckligt stora kvantiteter för att göra det till en hållbar kost för hela befolkningen”, säger Robin White.

Läs hela studien här.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro