ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Digital musik sämre för klimatet än fysiska cd-skivor

Jesper Lindqvist · 2 Maj 2019
Uppdaterad 2 Maj 2019
Nya digitala musiktjänster har större klimatpåverkan än gamla cd- och vinylskivor enligt en ny studie.

Nya digitala musiktjänster har större klimatpåverkan än gamla cd- och vinylskivor enligt en ny studie. Foto: Valentin Wolf/imageBROKER/REX/Unsplash


I mångt och mycket har cd- och vinylskivor spelat ut sin roll – trots att de kanske inte borde ha gjort det. En ny studie visar nämligen att de fysiska musikexemplaren är betydligt mer klimatvänliga än digitalt lagrad musik. "Intuitivt tänker man att färre fysiska produkter borde leda till mindre utsläpp av koldioxid. Tyvärr är det inte fallet", säger forskaren Kyle Devine till Musikindustrin.

klar

Artikellänk är kopierad

I och med lanseringarna av olika musiktjänster, som exempelvis Spotify, har den allmänna musikkonsumtionen blivit allt mer digital. Framgång mäts inte längre i sålda album, utan i hur många ”strömstarter” (läs: spelningar) en låt har uppnått.

Men trots att de fysiska musikexemplaren blir allt färre visar nu en ny studie att det gamla sättet att lyssna på musik kan ha varit betydligt mer klimatvänligt.

Studien, utförd av två forskare från universiteten i Oslo och Glasgow, visar att musikkonsumenternas klimatpåverkan är större i dag jämfört med för 40 år sedan, i alla fall på den amerikanska marknaden.

”Miljökostnaden för dagens musikkonsumtion är enorm”

Boven i dramat är den energi som går åt för att hålla den digitala musikbranschens dataservrar igång.

Forskarna Kyle Devine och Matt Brennan har mätt musikindustrins GHG (Greenhouse Gas Equivalents). Det visar sig att produktionen av inspelad musik 1977 genererade 140 miljoner kilo GHG, medan samma siffra 40 år senare kan ha varit så hög som 350 miljoner kilo.

– Intuitivt tänker man att färre fysiska produkter borde leda till mindre utsläpp av koldioxid. Tyvärr är det inte fallet, och jag är faktiskt förvånad över resultaten. Den gömda miljökostnaden för dagens musikkonsumtion är enorm, säger Kyle Devine till Musikindustrin.

”Finns inga enkla lösningar”

Nu hoppas forskarna att deras resultat ska bli en del av den allmänna debatten rörande konsumtion av musik och kultur.

– Det finns inga enkla lösningar, men att bara ta en stund att reflektera över musikens ”kostnader” och hur de har förändrats över tid är ett steg i rätt riktning, säger Kyle Devine till Musikindustrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro