ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Färre skjutningar i Stockholms län i år

Valerie Kaspersen · 23 Maj 2018
Uppdaterad 23 Maj 2018
Under 2017 rapporterades 130 skjutningar i Stockholm, vilket är den högsta nivån hittills.

Under 2017 rapporterades 130 skjutningar i Stockholm, vilket är den högsta nivån hittills. Foto: Koyos/IBL


Antalet skjutningar i Stockholms län är hittills färre i år jämfört med motsvarande perioder de senaste fyra åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan 2013 och 2017 ökade skjutningarna i Stockholms län. Men i en ny studie av polisen kan man se en viss minskning av antalet skjutningar under 2018 jämfört med motsvarande perioder.  

– Det är inte någon dramatisk förändring, men såväl antalet skadade och döda som antalet skjutningar totalt sett var de lägsta under perioden sedan 2014. Både polisområde Stockholm nord och Stockholm syd hade lägre antal skjutningar än under samma period de föregående åren, säger Sven Granath, analytiker hos polisen i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

– Polisen i region Stockholm är försiktig med slutsatser och vi är medvetna om att läget snabbt kan förändras. Men vi måste också tillåta oss att konstatera att det jobb vi gör får effekt. Nu gäller det att hålla i detta och att i samverkan med övriga samhället se till att få en förändring på längre sikt, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande.Under 2017 rapporterades 130 skjutningar i Stockholms län, vilket är den högsta nivån hittills. Att polisen ser en minskning under just den här perioden kan vara en tillfällighet.

Vad som har orsakat minskningen är dock inte helt fastställt, utan kan bero på en rad olika faktorer, såsom färre antal vapen.

– Jag kan bara konstateras att det pågår ett intensivt arbete mot kriminella nätverk, vapenbrott och mot mord och mordförsök med skjutvapen och att siffrorna över skjutningar 2018 hittills indikerar ett något minskat antal händelser. Det görs ett stort och engagerat jobb av medarbetarna, säger Ulf Johansson.

– Innan säkra slutsatser kan dras måste dock utvecklingen under 2018 följas längre och mer gediget, säger Sven Granath.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro