ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Föräldrar mer positiva till att bjuda på alkohol

Johan Mårtensson · 24 Okt 2012
Uppdaterad 24 Okt 2012
— Ja, om ungdomarna är runt 17 år skulle jag kunna tänka mig det, då kommer de ändå gå ut på krogen snart. Man började  lite tidigt själv, vid 14 års ålder, det var nog inte så bra, säger Ulf Wallin, 39, miljösamordnare, Strängnäs. 

— Ja, om ungdomarna är runt 17 år skulle jag kunna tänka mig det, då kommer de ändå gå ut på krogen snart. Man började  lite tidigt själv, vid 14 års ålder, det var nog inte så bra, säger Ulf Wallin, 39, miljösamordnare, Strängnäs.  Foto: Lotta Bergseth


Svenskarnas inställning till att bjuda minderåriga på alkohol håller på att förändras. Mer än varannan vuxen tycker inte att det är helt fel att ge alkohol till barnen, visar en ny undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är Systembolagets dotterbolag IQ som står bakom rapporten.

– Resultatet av undersökningen är oroande. Man ska se det som en varningsklocka, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Sammanlagt har 2 000 slumpvis utvalda svenskar deltagit i telefonintervjuerna på uppdrag av IQ. Svaren, som delas in i flera olika kategorier, visar att 52 procent inte tycker att det är helt fel att bjuda ungdomar under 18 år på alkohol i hemmet. Motsvarande siffra förra året var 36 procent. 

– Förändringen mellan åren är signifikant. Man kan prata om attitydförändring, säger Magnus Jägerskog.

Kent Johnsson, alkoholforskare vid Malmö högskola, är förvånad över resultatet i undersökningen.

– Om detta stämmer så är det väldigt alarmerande. Det finns inget som visar att ungdomar skulle dricka mindre om de får alkohol hemma. Tvärtom! Om man som förälder bjuder dem på alkohol så har man legaliserat drickandet, säger Kent Johnsson.  

Enligt honom påverkas ungdomar mindre än vad man kanske tror av att se föräldrarna dricka vin och andra alkoholdrycker. 

– Man ska inte sluta leva sitt liv för att man har barn. Det går att ha barnen med på fest, så vida det inte är något fylleparty. Mina barn får läppja på champagne på nyårsafton, annars är det alkoholfri cider som gäller för dem, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro