ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny studie ger hopp om bot mot gonorré

Henrik Ek · 11 Jul 2017
Uppdaterad 11 Jul 2017

Foto: Linda Forsell/TT


Forskning från Nya Zeeland visar att ett befintligt vaccin mot hjärnhinneinflammation kan ha effekt på könssjukdomen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Världshälsoorganisationen WHO gick nyligen ut och varnade för en ny form av supergonorré, vilket Metro rapporterat om.

Lägg där till att mer än 78 miljoner människor drabbas av någon form av ”vanlig gonorré” varje år, skriver The Guardian.

Det är lätt att förstå problemet och att ett botemedel är något som efterfrågas i hela världen. Det gör den nya upptäckten extra glädjande.

Det är i erkända The Lancet som studien publicerats. Den grundar sig på ett utbrott av hjärnhinneinflammation i Nya Zeeland från år 2000 vilket medförde en massvaccination på en miljon människor i landet.

Vaccinet, MeNZB, togs fram för att stoppa meningokockbakterier av typen B – den sträng av sjukdomen som ligger bakom den mest allvarliga och dödliga formen av hjärnhinneinflammation.

Genom att jämföra personer som vaccinerats under utbrottet med de som inte gjorde det har forskare nu sett 30 procent färre fall av könssjukdomen hos de som fick MeNZB.

MeNZB-vaccinet har slutat tillverkas men ett nytt preparat med motsvarande egenskaper finns redan i flera länder, skriver The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro