ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Ingen koppling mellan våld i dataspel och verkliga livet

Aron Andersson · 10 Nov 2014
Uppdaterad 10 Nov 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Våldsamma dataspel har inte skapat fler våldsbrottslingar. Tvärtom har ungas våld minskat när det ökat i dataspelen, enligt en ny studie.

I den nya studien har psykologen Christopher Ferguson granskat både dataspelsvåld och våld på film under längre tidsperioder. Genom att jämföra förekomsten av våld i film och dataspel med våld i verkliga livet konstaterar han att det inte finns något samband.

För dataspel har han tittat på perioden från 1996 till 2011. Oberoende experter från ESRB, den organisation i USA som sätter åldersrekommendationer för olika spel, har fått uppskatta hur förekomsten av våld i dataspel förändrats under perioden. 

Detta har sedan jämförts med hur ungdomsvåldet utvecklats under samma period, utifrån uppgifter från amerikanska myndigheter. Samtidigt som dataspelsvåldet ökat har ungdomsvåldet minskat, men Christopher Ferguson vågar inte säga att det skulle röra sig om något annat än en slump att sambandet ser ut precis så, skriver Science Alert.

Däremot fastslår han att trots att vi konsumerar mer våld både på film och i dataspel så finns det inget som tyder på att det finns en koppling till mer våld i samhället.

– Samhället har begränsade resurser och uppmärksamhet att ägna åt att minska brottslighet. Det finns en risk med att identifiera fel problem, som mediavåld, då det distraherar samhället från mer angelägna frågor som fattigdom, utbildning, yrkesskillnader eller psykisk hälsa.

Resultatet av studien har redovisats i Journal of Communication.

►LÄS MER: Forskare: Spel gör barn avtrubbade för våld

► LÄS MER: Finns samband mellan dataspel och aggressivitet

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro