ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Katter känner igen sina egna namn

Jesper Lindqvist · 5 Apr 2019
Uppdaterad 5 Apr 2019
En ny studie visar att katter kan selektera och faktiskt känna igen vad vi säger till dem.

En ny studie visar att katter kan selektera och faktiskt känna igen vad vi säger till dem. Foto: Janerik Henriksson / TT


Katter är smartare än vi tidigare har trott. Det visar ny forskning från Japan, som slår fast att katter kan särskilja vad vi människor säger till dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Studien kommer från Sophia University i Tokyo, Japan. Där har forskare kommit fram till att katter förstår vad vi säger i betydligt större utsträckning än vad som tidigare har kunnat beläggas.

Att katter reagerar när man säger deras namn är nog ingen nyhet för de flesta kattägarna, och det rör sig inte om någon djupare förståelse av vad vi säger till dem. Enligt AP handlar den nya studien istället om att katter har lärt sig förknippa sitt namn eller andra ord med olika typer av belöningar, vilket gör att de reagerar när vi säger saker till dem som de känner igen.

Katterna rörde på huvud, öron eller svans

I studien fick varje katt höra sin ägare säga fyra olika ord eller namn, följt av katten eget namn. Enligt AP reagerade de flesta katterna extra starkt på sitt eget namn, genom att röra på huvudet, öronen eller svansen.

Enligt AP menar flera forskare på området visar resultaten någonting man länge har misstänkt, men som inte har bevisats genom vetenskapliga tester.

Katter har dock en bra bit kvar till den förståelse som hundar besitter. Det har genom tidigare studier slagits fast att hundar genom träning kan känna igen, och reagera på, hundratals ord.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro