ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Luncha framför datorn och behåll fokus

Mimmi Epstein · 5 Aug 2013
Uppdaterad 5 Aug 2013

Skippa lunchen ute med kollegorna och behåll koncentrationsförmågan på jobbet. En ny studie visar att den som äter lunch ensam framför datorn presterar bättre efteråt än den som går ut och äter med kollegorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Ehn, 40, äter lunch med kollegerna Sara Gallego, 40, och Marie Nogén, 52. – Jag tror att det är viktigt att koncentrera sig på det man gör,  och att man skiljer på jobb och lunchrast, säger hon.
Malin Ehn, 40, äter lunch med kollegerna Sara Gallego, 40, och Marie Nogén, 52. – Jag tror att det är viktigt att koncentrera sig på det man gör,  och att man skiljer på jobb och lunchrast, säger hon.Foto: Lotta Bergseth

Att äta lunch ute med arbetskamraterna kan vara trevligt och skapa god stämning, men det kan också göra att man får svårare att koncentrera sig på sitt arbete, enligt en ny studie.

Alexander Rozental är psykolog och arbetar med produktivitet och effektivitet i arbetslivet. Han är skeptisk till studien, och menar att en lunch framför datorn eventuellt kan öka produktiviteten på kort sikt, men inte på lång.

– För att hjärnan ska kunna återhämta sig måste vi ta en riktig lunchpaus, och komma bort från skrivbordet. Vi kan koncentrera oss bra i cirka hundra minuter, sen vänder kurvan neråt. Därför behöver vi också ta flera små pauser under dagen. I längden gör avbrotten att vår förmåga att koncentrera oss ökar, säger Alexander Rozental.

Korta luncher framför datorn ger han inte mycket för.

– Det är ingenting jag skulle rekommendera, även om vissa individer kanske klarar av det, säger Alexander Rozental.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro