ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Risk för stroke även vid måttlig alkoholkonsumtion

Sofia Clason · 14 Apr 2018
Uppdaterad 14 Apr 2018
"Den allmänna uppfattningen att måttligt intag av alkohol enbart är till nytta är sannolikt felaktig".

"Den allmänna uppfattningen att måttligt intag av alkohol enbart är till nytta är sannolikt felaktig". Foto: Pixabay


Risken för hjärt- och kärlsjukdomar som stroke ökar markant även vid måttlig alkoholkonsumtion. Det visar en ny internationell studie av 600 000 personers alkoholvanor och hälsa.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt socialstyrelsens riktlinjer finns risk för medicinska skador om en kvinna dricker mer än 9 standardglas alkohol per vecka, kontra 14 glas per vecka för en man. Ett standardglas motsvaras av ett glas vin på 15 centiliter, en burk starköl på 33 centiliter eller 4 centiliter starksprit.

Men en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet visar nu att riskerna för hälsan ökar markant redan vid 7 till 8 standardglas per vecka, skriver SVT.

Undersökningen omfattar 83 studier från 19 länder där 600 000 människor i medelåldern har fått svara på en enkät om sina alkoholvanor. Enkäten genomfördes på 90-talet och ett tiotal år senare har man nu kunnat samköra data om vilka sjukdomar eller dödsorsaker personerna haft, för att få fram resultatet i studien.

– Den allmänna uppfattningen att måttligt intag av alkohol enbart är till nytta är sannolikt felaktig, säger hjärt- och kärlforskaren Patrik Wennberg som är en av personerna bakom studien till SVT.

Vad det gäller risken för hjärtinfarkt ger alkohol ett visst skydd enligt Patrik Wennberg, då den påverkar det goda kolesterolet. Men med skyddet tillkommer också risken för andra hjärt- och kärlsjukdomar som stroke.

– Det verkar inte vara någon tydlig skillnad mellan kvinnor och män när det gäller riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar beroende på alkohol, säger Patrik Wennberg.

Är konsumtionen dessutom högre än 7 till 8 standardglas i veckan ökar riskerna kraftigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro