ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Rött vin kan vara bra för ditt minne

Åsa Larsson · 6 Feb 2015
Uppdaterad 6 Feb 2015
Resveratrol är en antioxidant som finns i skalet till röda druvor, jordnötter och vissa bär.

Resveratrol är en antioxidant som finns i skalet till röda druvor, jordnötter och vissa bär. Foto: All Over Press


Måttlighet är alltid bäst, men att ta ett glas rött vin på äldre dar kan ha positiva effekter för ditt minne. Det visar en ny studie från USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Resveratrol, ett ämne som kan hittas i skalet till röda druvor, rött vin, jordnötter och vissa bär, har tidigare visat sig vara effektivt mot hjärtsjukdomar. Nu har forskare även kunnat visa att ämnet kan vara bra för minnet.

Det är forskare från universitetet Texas A&M som undersökt de antiinflammatoriska egenskaperna hos ämnet och publicerat sina fynd i Scientific reports i Nature.

Resveratrol är en antioxidant och har alltså visat sig kunna påverka hippocampus, ett område i hjärnan som har att göra med minne, rumslig uppfattning, inlärningsförmåga och humör. När man testat ämnet på äldre råttor så har det haft en positiv effekt på dessa egenskaper.

– Resultaten av studien var slående, säger professor Ashok Shetty, chef för neurovetenskapliga avdelningen på Institutet för regenerativ medicin.

Han är en av forskarna som ligger bakom studien.

– Kontrollråttorna som inte fick resveratrol kunde i stort upprätthålla sin spatiala inlärningsförmåga men förmågan att skapa nya spatiala minnen förminskades avsevärt.

När det gäller de råttor som fick resveratrol så förbättrades både spatial uppfattning och minnesförmåga.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro