ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Så lockas unga svenskar till IS – via Facebook

Johan Wikén · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015
Unga svenskar lockas via Facebook till terrorgrupperna.

Unga svenskar lockas via Facebook till terrorgrupperna. Foto: TT


Terrorgrupper som Islamiska staten använder sig ofta av sociala medier för att värva svenskar, visar en ny studie. Facebook fungerar som ett propagandaverktyg”, säger Linus Gustafsson vid Försvarshögskolan till Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Gustafsson på Försvarshögskolan har under tre års tid kartlagt svenskspråkiga grupper och profiler på Facebook som sprider islamistiska och extremistiska budskap.

Kartläggningen visar att propagandan i stor utsträckning går ut på att locka unga svenskar till Syrien för att ansluta sig till terrorstämplade grupperingar.

►LÄS MER: Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige

– Facebook fungerar som ett propagandaverktyg, men också som en plattform för att rekrytera personer till grupper som IS och Jabhat al-Nusra, säger rapportförfattaren Linus Gustafsson vid Försvarshögskolan till Sveriges Radio Ekot.

Propagandan kan se ut på många olika sätt. Det kan vara flaggor, symboler, bilder på svenskar med vapen eller krigsberättelser från IS-krigare.

– Vad vi kan se är att de personerna som befinner sig i Syrien använder sig av social media för att propagera och informera personer utanför de kontrollerade områdena.

En grupp som Linus Gustafsson tittade närmare på i forskningen hade nästan 500 följare, men som med många andra liknande grupper stängdes den ner av Facebook.

För att ”rättfärdiga” stödet för terroristorganisationer blandas ofta argumenten i grupperna med exempelvis sympati för krigsoffer i Syrien eller kritik mot Syriens diktator al-Assad, enligt rapporten.

– Det blir också en form av närhetsprincip när det gäller den hemmasnickrade propagandan. Den är svenskspråkig och det kommer från en person som är från samma land som en själv, säger Linus Gustafsson till Sveriges Radio.

Han menar dock att det är svårt att mäta exakt hur viktig propagandan i sociala medier är för att radikalisera och värva svenskar.

LÄS MER: Han köper loss sexslavar från IS

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro