ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Smarta djur flyttar till städerna

Josefin Svenberg · 2 Sep 2013
Uppdaterad 3 Sep 2013
En duva åker tunnelbana i centrala Stockholm.

En duva åker tunnelbana i centrala Stockholm. Foto: Tina Tagel


Stadsbor är smartare än lantisar – åtminstone i djurens värld. Det visar en ny amerikansk studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Djur som lever i urbana miljöer har större hjärnor – och därmed högre intelligens – än djur av samma art som bor på landsbygden. Det visar en ny studie som är gjord av forskare vid universitetet i Minnesota.

Forskarna har bland annat tittat på tidsvariation i hur hjärnorna har utvecklats, men där syns inga skillnader.

– Man har inte större hjärna bara för att man har varit länge i en stadsmiljö, utan det verkar snarare vara så att de individer som flyttar in i en stadsmiljö av vilda djur verkar vara de som har stora hjärnor, säger Niclas Kolm, forskare i evolutionsbiologi vid Stockholms universitet, till Vetenskapsradion.

Niclas Kolm har tittat på den amerikanska studien och säger att resultaten antagligen gäller även för Sverige.

– Här kan man tänka sig att det finns klimatskillnader som också ger fördelar av att leva i en stadsmiljö, i och med att vi har så hårt klimat i Sverige. Det kan mycket väl vara så att de smarta individerna utnyttjar den här potentiellt nya nischen, säger Niclas Kolm till Vetenskapsradion.

LÄS MER: Här plankar duvorna i Stockholms t-bana

Studien, som publiceras i den senaste utgåvan av den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B, visar att det finns skillnader mellan olika djur.

– Små däggdjur med hög fruktsamhet (som hjortråttan och åkersorken) uppvisar de mest uttalade skillnaderna i hjärnstorlek mellan stads- och landsbygdsmiljö, med större hjärnkapaictet hos djuren i städer, säger studiens huvudförfattare Emilie Snell-Rood till Discovery News.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro