ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Spelvinster gör oss höger”

Karolina Skoglund · 12 Feb 2014
Uppdaterad 12 Feb 2014

Jo. Pengar förändrar människor. Åtminstone i Storbritannien. Det visar en ny studie som undersökt om lottovinnare ändrat sina politiska sympatier efter att de vunnit pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Studien "Does Money Make People Right-Wing and Inegalitarian?" (Warwick University)

18 procent av de som vunnit mer än 5 000 kronor har förflyttat sig från vänster till höger politiskt sett, visar en brittisk studie vid University of Warwick.

– Vi är inte säkra på vad som händer i folks hjärnor men det verkar som att pengar får människor att gynna den konservativa högerns idéer, säger professor Nattavudh Powdthavee, som ligger bakom studien, till Phys.org.

Svenska Spels spel- och vinnarambassadör Pierre Jonsson har träffat folk som vunnit mellan fem och 237 miljoner kronor. Vissa håller han kontakten med i flera år, eftersom det kan vara omtumlande att vinna så mycket pengar.

– Det man kan säga överlag efter att ha talat med de som vunnit är att de är väldigt generösa. De är dessutom väldigt tidiga med att dela med sig till bland annat släkt och välgörenhet. Beloppen kan ibland vara väldigt stora. I övrigt kan man säga att vi är ganska samlade i Sverige. Vi sätter inte sprätt på pengarna direkt.

►LÄS ÄVEN: Ingen lottospelare? Så blir du miljonär ändå

Det man oftast lägger pengarna på, enligt honom, är resor, en ny bil, välgörenhet, ombyggnad hemma och till att lösa befintliga lån. Att vinstpengar skulle få oss att byta politiska sympatier är han osäker på.

– Jag tror att det är väldigt olika mellan länder. Här i Sverige har vi ju en ganska bra trygghet i grunden. Men det beror förstås på hur mycket man vinner. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro