ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie undersöker dialekter – på katter

metro · 30 Mar 2016
Uppdaterad 30 Mar 2016
Forskare ska undersöka om katter anammar sina ägares dialekter.

Forskare ska undersöka om katter anammar sina ägares dialekter. Foto: TT


Att vi har olika dialekter i Sverige är självklart, men frågan är om det även gäller våra husdjur. Forskaren och kattälskaren Susanne Schötz ska ta reda på om ett mjau” låter likadant i Lund som i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

När en ägare pratar med sin katt är det oftast med en ljus röst, lik den man använder när man säger något till ett litet barn. Fonetikforskaren Susanne Schötz vid Lunds universitet har tidigare studerat sina egna katter och vilka läten de gör. Nu ska hon undersöka om katter låter olika i olika delar av landet beroende på sina ägares dialekter, skriver National Geographic

►LÄS MER: Hundar älskar sina ägare mer än vad katter gör

– Vi spelar in människor och katter i två olika delar av Sverige. I den ena studien ska vi analysera melodin i kattens läten för att se om vi kan hitta mönster i olika känslor eller bland olika raser. I den andra studien ska vi låta katter få höra olika dialekter från människor och se hur de reagerar, säger Susanne Schötz. 

Katter från Lund och Stockholm ska, tillsammans med sina ägare, delta i studien som enligt Schötz förhoppningsvis i framtiden kan hjälpa ägare och katter att kommunicera. 

– Kanske katter som lever i länder där människorna har en mer melodisk dialekt låter annorlunda. 

►LÄS MER: Vill du ha en god natts sömn? Sov med ditt husdjur

För att undersöka detta ska Susanne Schötz och hennes team låta människor med olika dialekter prata med katterna i deras hemmiljö samtidigt som de studerar deras kroppsspråk och läten. 

– Kanske olika raser gör olika läten. Om vi upptäcker att de använder sig av vissa läten kan vi kanske hjälpa ägare att tolka och förstå signalerna bättre, säger Susanne Schötz. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro