ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Vegetarisk kost kan kopplas till depression

Natalie Demirian · 30 Aug 2017
Uppdaterad 30 Aug 2017

Foto: Alamy


Huruvida vegetarisk kost är det mest hälsosamma alternativet eller inte har det debatterats om en hel del genom åren. Nu visar en ny studie att vegetarisk kost kan kopplas till depression, skriver Forbes.

klar

Artikellänk är kopierad

Författarna till studien från University of Bristol studerade 9 700 män i Storbritannien, samtliga gifta med en gravid partner, i den långsiktiga studien om föräldrar och barns hälsa. Av dessa män var 350 stycken vegetarianer eller veganer (de slogs ihop för att det var få veganer). Studien visar att det var större sannolikhet för männen som åt vegetarisk eller vegansk kost att drabbas av depression, jämfört med icke-vegetarianer.

Trots uppenbara hälsofördelar med att vara vegetarian finns det en del som visar på varför vegetarianer och veganer är mer benägna bli deprimerade. Deras intag av omega-3-fettsyror, vitamin B12 och folat kan enligt författarna till studien vara lägre än hos köttätare, och brister i dessa ämnen har alla varit förknippade med depression. Detsamma gäller järn och zink. Författarna menar också bland annat att vegetarianer kan ha ett högre intag av omega-6 fettsyror, som också har kopplats till depression.

Eftersom att studien är liten och bara genomförd på män behövs det ett mycket större urval av både män och kvinnor för att dra några konkreta slutsatser, skriver Forbes.

Däremot kan studien vara en bra påminnelse att se till att ha koll på att man får i sig alla väsentliga ämnen som kroppen behöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro