ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Yngsta syskonet är roligast

Emma Kirkhoff · 28 Jan 2015
Uppdaterad 28 Jan 2015
Syskonen på bilden har inget med studien att göra.

Syskonen på bilden har inget med studien att göra. Foto: AllOverPress


Yngre syskon har närmare till skratt medan de äldre syskonen tar mer ansvar, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Resultaten från studien visar att vissa fördomar om hur äldre och yngre syskon beter sig olika faktiskt kan stämma. 

När undersökningsföretaget Yougov  ställde en rad frågor till det äldsta och det yngsta syskonet i brittiska familjer med minst två barn, framträdde en tydlig skillnad i personligheterna syskonen emellan.

Den mest påtagliga skillnaden var känslan av ansvarstagande. Fler än hälften av de äldre syskonen svarade att de tar mer ansvar än sina yngre bröder och systrar. Bland de yngre svarade ungefär var tredje att de är mest ansvarstagande.

De yngsta syskonen svarade i större utsträckning att de är roligast och mer avslappnade och lättsamma, jämfört med sina storasyskon. Nära hälften av de yngre svarade så, medan motsvarande siffra för de äldre var drygt var tredje.

Enligt studien har också äldre syskon, som har haft mer tid att fundera över sina liv, en större benägenhet att säga att de är mer framgångsrika än sina syskon. 

Författarna bakom studien påpekar att förhållanden inom en familj har stor betydelse för hur barnens personligheter utvecklas. 

”När ett nytt syskon kommer till världen skiftar föräldrarnas fokus. Förstfödda måste kanske då lära sig att klara av saker och ting själv” skriver de.

Som ett bevis för detta pekar de på att äldre syskon ofta är mer organiserade som personer och därför upplever sig vara bättre på att prioritera saker. Samtidigt uppger de yngre syskonen oftare att de favoriseras av sina föräldrar.

1800 vuxna britter deltog i studien.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro