ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Choklad är bra för minnet

Linnea Bergman · 7 Jul 2017
Uppdaterad 7 Jul 2017
En ny studie visar på positiva effekter på hjärnan av de antioxidanter som finns i kakao.

En ny studie visar på positiva effekter på hjärnan av de antioxidanter som finns i kakao. Foto: TT.


Den som vill förbättra minnet kan bli hjälpt av en bit mörk choklad. Antioxidanter i kakaon är nämligen bra för hjärnan, visar en ny undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Att choklad är bra för oss dyker det upp rubriker om då och då. Det handlar då inte om den söta mjölkchokladen som många av oss gärna äter i stora mängder, utan mindre mängder mörk choklad med hög kakaohalt och de antioxidanter som kakaon innehåller.

En grupp forskare i Italien har nyligen gjort en metaanalys av en rad tidigare studier och tittat både kort- och långtidseffekter på hjärnan när man äter choklad. Studien är publicerad i Frontiers in nutritions och har även uppmärksammats av Aftonbladet.

Flavanoler heter de antioxidanter som finns i kakao och som kan öka blodtillförseln till hjärnan. I studien kunde forskarna se små förbättringar av minnet, koncentrationsförmågan och förmågan att analysera synintryck.

Men vad som var än mer anmärkningsvärt var att kakaon sågs förbättra minnesproblem som kan uppstå i samband med ålderdom och även medverka till att förebygga demens.

En bit mörk chokladbit till frukosten skulle också kunna vara en bra idé för småbarnsföräldrar. Studien visar att chokladen kunde motverka negativa effekter av att ha sovit för kort tid, speciellt bland kvinnor.

Forskarna i den aktuella studien uppger själva att de lever i enlighet med sin forskning.

– Vi äter alltid lite mörk choklad. Varje dag.

Metro kunde förra året berätta om en annan studie som gav ett liknande resultat.

Men en del experter är mer skeptiska till rubrikerna om att just choklad skulle vara extra bra för hälsan. Exempelvis pekade Peter M. Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet, i en Metroartikel från förra året på att choklad är väldigt kaloririkt. Han underströk även att det endast är den mörka och osötade chokladen som kan ge hälsoeffekter.

Den som vill få i sig flavonoider för att få skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar kan även prova att äta broccoli, lök och äpplen. Ämnena finns nämligen i de nyttigare livsmedlen också, påpekade Peter M Nilsson då.

Tidigare har det även kommit larm om att vissa studier om chokladens hälsofördelar är sponsrade av de samma företag vars produkter undersöks, vilket gör att de resultaten bör användas med viss försiktighet.

LÄS MER: 12 goda och lyxiga recept på varm choklad

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro