ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny studie: De som tar igen sömn på helgerna löper större risk för diabetes

Tobias Berg · 15 Mar 2015
Uppdaterad 15 Mar 2015
En ny studie har tittat på hur "sömnskuld" påverkar risken för diabetes och fetma.

En ny studie har tittat på hur "sömnskuld" påverkar risken för diabetes och fetma. Foto: All over press


De som sover länge på helgerna för att ta igen sömnen de förlorat under veckan kan löpaen större riske för typ 2-diabetes och fetma visar ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya studien har visat en koppling mellan hur du sover och risken för fetma och typ 2-diabetes, skriver BBC. I studien har man analyserat sömnbeteendet hos 522 personer och upptäckt att de som sover dåligt på vardagar och tar igen sömnen på helgen löper en större risk att drabbas av åkommorna.

I studien, som utförts av forskare från University of Bristol och Weill Cornell Medical College i Qatar, bedömde forskarna hur mycket försökspersonerna sov på vardagar i förhållande till helger. De som hade en större ”sömnskuld” från vardagarna och tog igen den förlorade sömnen på helgerna visade sig i större utsträckning utveckla typ 2-diabetes och fetma.

– Vi upptäckte att så lite som 30 minuters ”sömnskuld” per dag kan ha en markant inverkan på fetma och insulinresistans, säger Shahrad Taheri från Weill Cornell till BBC.

Enligt forskarna kan detta bero på att den här typen av sömnbeteende stör kroppens interna klocka och den naturliga rytmen på hormonutsöndringen i kroppen. Sedan tidigare har man hittat en koppling mellan skiftarbete och diabetes som även den tyder på att oregelbunden sömn påverkar hormonutsöndringen. Forskarna tror därför att förändrat sömnbeteende kan komma att bli en del av behandligen för dessa sjukdommar.

– Våra resultat tyder på att man genom att undvika ”sömnskuld” kan man få positiva effekter på midjemått och ämnesomsättning och attman genom att väva in sömn i livsstilsilsförändringar för viktnedgång kan öka chansen för att lyckas, Shahrad Taheri.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro