ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: E-cigaretter 95 procent mindre skadliga än tobakscigaretter

Hugo Ewald · 20 Aug 2015
Uppdaterad 11 Jan 2017

Foto: Georgina/Alamy


E-cigaretter är 95 procent mindre farliga än vanliga cigaretter, och kan vara ett bra sätt för rökare att minska sin tobakskonsumtion. Det visar en undersökning gjord av den brittiska myndigheten Public health England.

klar

Artikellänk är kopierad

2,6 miljoner britter använder sig av e-cigaretter, det vill säga batteridrivna apparater som liknar cigaretter. E-cigaretten ”röks” som en vanlig cigarett men istället för rök andas du in en blandning av vattenånga, propulenglykol och eller glycerol och smakämnen. I Sverige får inte e-cigaretter innehålla nikotin, någonting som däremot är vanligt i till exempel England.

I en ny studie som genomförts av den brittiska myndigheten Public health England (PHE) menar myndigheten att e-cigaretter kan komma att bli utskrivna till rökare som vill sluta.

► LÄS MER: E-cigg med knark kan lura unga

Enligt PHE är e-cigaretter nu Englands populäraste metod för att sluta röka, och enligt myndigheten är e-cigaretter inte heller särskilt farligt. I rapporten skriver myndigheten att e-cigaretter är ungefär 95 procent mindre farliga än vanliga cigaretter, även om de medger att effekterna över tid inte är helt bekräftade.

Bland annat finns det enligt myndigheten ingen risk för nikotinförgiftning, drabbar inte människor i omgivningen och innehåller inte flera av de kemikalier som i vanliga cigaretter kan orsaka lungcancer och hjärtsjukdomar.

PHE hoppas kunna skriva ut e-cigaretter på recept så tidigt som 2016.

► LÄS MER: Brandmyndighet: E-cigarett exploderade – man dog

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro