ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny studie: Fästingbett kan ge köttallergi

Jenny Sköld · 26 Sep 2013
Uppdaterad 26 Sep 2013

Forskare har hittat orsaken till att patienter drabbas av allergiska besvär av kött. Samtliga patienter med diagnosen hade också fått fästingbett.

klar

Artikellänk är kopierad

Nässelutslag, magproblem och andningssvårigheter. Det är några av de symtom som kan drabba den som är köttallergiker. Men ingen har tidigare vetat vad som orsakat köttallergi. Med hjälp av fyra års kliniska tester har nu Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, och hennes kolleger lyckats lista att fästingbett kan ligga bakom, skriver Dagens Nyheter. – Vi upptäckte tre fall 2009. Nu har vi nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi som är kopplad till fästingbett, säger Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset, till tidningen. Patienterna har nässelutslag av att äta rött kött – exempelvis nöt, fläsk- och lammkött – men många får också rodnad och svullnad i ansiktet samt magsymtom som illamående, diarré och buksmärtor. Sambandet med fästingbett kunde klarläggas genom att forskarna identifierade antikroppar hos patienten mot kolhydraten alpha-gal som finns i fästingarnas tarmkanal. Denna kolhydrat finns även i kött.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro