ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny studie: Gluten under graviditeten kan ge ditt barn diabetes

Elinor Karlin · 20 Sep 2018
Uppdaterad 21 Sep 2018
Om gravida äter mycket vetebröd så kan det få stora konsekvenser under barnets senare liv.

Om gravida äter mycket vetebröd så kan det få stora konsekvenser under barnets senare liv. Foto: Pixapay, Unsplash


Att äta mycket gluten under graviditeten kan öka risken för att ditt barn ska utveckla diabetes typ 1. Detta enligt en ny dansk studie. Men forskningen tyder ändå inte på att blivande mödrar bör ändra sin kost.

klar

Artikellänk är kopierad

Diabetes typ 1 är en kronisk sjukdom som innebär att kroppen har slutat tillverka insulin. Sjukdomen utvecklas inte på grund av dålig kost – men nu finns siffror som tyder på att den gravida kvinnans kost kan påverka om barnet drabbas eller inte.

I en studie från danska Bartholininstitutet på Rigshospitalet i Köpenhamn som innefattade 67 500 gravida danska kvinnor kartlades det även hur mycket gluten som kvinnorna åt. Doktor Knud Josefsen, en av författarna till forskningsrapporten, berättar för the Guardian att han tycker det är intressant att dessa riskfaktorer kan utvecklas redan i livmodern.

– Men i nuläget så rekommenderar vi inte att gravida kvinnor lägger om sin kost, säger han till the Guardian.

Dubbelt så stor risk

För dem som åt stora mängder gluten, 20 gram eller mer om dagen (motsvarande ungefär sex brödskivor), utvecklade 0,53 procent av deras barn diabetes typ 1 innan de fyllt 15. Detta är nästan dubbelt så stor andel mot hos de gravida som åt små mängder gluten, mindre än 7 gram om dagen (motsvarande ungefär två brödskivor). Då drabbades bara 0,3 procent av barnen av diabetes.

Men forskarna är trots den nya studien inte övertygade om att en glutenfri kost är rätt väg att gå under graviditeten. Totalt var det bara 247 barn i studien som utvecklade diabetes, vilket enligt forskarna är ett litet underlag. Dessutom har liknande studier, som inte är kopplade till graviditet, visat på att den som äter mycket gluten löper mindre risk att drabbas av andra sorters diabetes.

– Om vi försöker eliminera en sjukdom så kan vi lika gärna råka inkludera andra, säger Knud Josefsen till the Guardian.

pil
Två olika typer av diabetes

• Diabetes är en kronisk sjukdom som gör att kroppen producerar för lite insulin eller inte producerar något insulin alls. Insulin är det hormon kroppen använder för att reglera sitt blodsocker. Att ha för högt eller för lågt blodsocker kan få väldigt allvarliga följder. Enligt Diabetesförbundet dör fem personer varje dag i Sverige där diabetes är den underliggande orsaken.

• Vid diabetes typ 1 så slutar kroppen helt att producera insulin. Orsken till sjukdomen är okänd.

• Vid diabetes typ 2 så producerar kroppen för lite insulin, eller förlorar sin förmåga att ta upp insulin. Faktorer som livsstil och övervikt kan leda till att man drabbas av diabetes typ 2.

Källa: Källa: Diabetesförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro