ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Kaffe kan skydda hjärtat

Valerie Kaspersen · 19 Apr 2018
Uppdaterad 19 Apr 2018
Koffein är en starkt antioxidant, vilket kan vara en förklaring till att kaffe kan ha en skyddande effekt.

Koffein är en starkt antioxidant, vilket kan vara en förklaring till att kaffe kan ha en skyddande effekt. Foto: Flickr


Tre koppar om dagen kan minska förmaksflimmer, enligt ny forskning från Australien.

klar

Artikellänk är kopierad

Australiensiska forskare har tittat på sambandet mellan koffeinintag och hjärtrytmrubbningar. Nästan 230 000 personer ställde upp i studien och forskarna märkte att frekvensen av förmaksflimmer minskade med 6 procent bland regelbundna kaffedrickare. I ytterligare en studie med 116 000 personer minskade förmaksflimmer med 13 procent, rapporterar SVT. – Och resultatet är jätteintressant med tanke på att det finns folk som i alldeles onödan tror att kaffe är farligt. Då är det intressant att veta att ”nej, det är inte farligt”, och att det till och med är skyddande mot arytmier, säger Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, till SVT.

Koffein är en stark antioxidant, vilket kan vara en förklaring till att kaffe kan ha en skyddande effekt. Koffein blockerar även effekten av adenosin, som är en kemikale som kan orsaka förmaksflimmer.

Forskarna uppmanar dock att undvika energidrycker, då de innehåller mer koffein än vad som är bra för kroppen. En kopp kaffe innehåller cirka 95 milligram koffein medan energidryck kan innehålla upp till 500 milligram. 300 milligram, eller tre koppar kaffe, kan dock vara mycket bra för hälsan, enligt studien.  

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro