ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Värktabletter kan påverka barnets fertilitet

Valerie Kaspersen · 16 Apr 2018
Uppdaterad 16 Apr 2018
Forskare varnar för användning av paracetamol under graviditeten.

Forskare varnar för användning av paracetamol under graviditeten. Foto: Pexels/ Metro


Forskare vid Edinburghs universitet tittade på hur bland annat äggstocksvävnad och spermieproducerande celler reagerade på paracetamol och ibuprofen.

klar

Artikellänk är kopierad

Om paracetamol hade använts under graviditeten fann forskarna att äggstocksvävnaden innehöll 40 procent färre äggproducerande celler. Ibuprofen halverade antalet celler. När det gäller spermieproducerande celler minskade dessa med cirka 25 procent, rapporterar SR. Upptäckten stöttas av tidigare forskning. – De här fynden ligger i linje med vad som tidigare visats. Användning av den här typen av mediciner under graviditet har kopplats dels till könsutveckling hos barn, men också till neurokognitiva effekter, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, till SR.

Carl-Gustaf Bornehag har själv forskat på effekten av paracetamolanvändning under graviditeten och varnar för att använda värktabletter under graviditeten. – Vi har i dag inte tillräckligt med underlag för att hävda att det här är farligt. Men jag tycker ändå det är rimligt är att man undviker onödig användning av den här typen av preparat under graviditeten, säger Carl-Gustaf Bornehag till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro