ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny superteknik hittar okända brottslingar

John Lindblom · 3 Mar 2011
Uppdaterad 3 Mar 2011
Övervakningsbilder ska kunna användas i brottsutredningar. Ansiktet på bilden matchas mot en databas med dömda kriminella. Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic (bilden) hade till exempel kunnat avslöjats på detta sätt om han funnits med i databasen.

Övervakningsbilder ska kunna användas i brottsutredningar. Ansiktet på bilden matchas mot en databas med dömda kriminella. Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic (bilden) hade till exempel kunnat avslöjats på detta sätt om han funnits med i databasen. Foto: Polisen/Scanpix


Polisen vill ta hjälp av ny datorteknik. Den ska kunna matcha 150 000 kriminellas ansikten med bilder.

klar

Artikellänk är kopierad

Helt ny datateknik som kan identifiera okända våldtäktsmän och mördare på bild. Det kan bli svensk polis senaste vapen i jakten på grova brottslingar. Den nya igenkänningstekniken skulle omgående försvåra för 150 000 kriminella. – Vi har precis avslutat en förstudie och utan tvekan är det här något som fungerar. Vi skulle få helt andra möjligheter att identifiera gärningsmän, säger enhetschef Per Blomqvist vid Rikspolisstyrelsen. Den nya tekniken kallas biometrisk identifiering och används redan i flera andra länder. Genom att jämföra övervakningsbilden med andra foton i en större bildbank kan datorn på egen hand identifiera personen. Förutsatt att den misstänkte finns registrerad på bild i polisens register sedan tidigare. I dagsläget skulle en sådan svensk nationell bildbank kunna innehålla cirka 150 000 foton på personer tidigare dömda för grova brott i Sverige. Biometrisk identifierng med en digital nationell bildbank kan bli tillgänglig för alla polisdistrikt i och med att den nya polisdatalagen införs den 1 mars 2012. Ett förslag ska skickas ut till polislänen inom kort. Fram till i dag har varje polisdistrikt samlat egna foton på lokala kända kriminella var för sig. – Mycket intressant. Det händer regelbundet att vi får in övervakningsbilder på misstänkta som vi inte lyckas identifiera, säger Manne Jönsson, krimchef vid söderortspolisen. Just nu planerar allt fler polislän att börja publicera misstänkta gärningsmän på sina hemsidor för att få hjälp med identifieringen. Den nya biometriska tekniken skulle ge utökad identifieringshjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro