ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny sushi – med rent samvete

Karin Ericson · 8 Mar 2012
Uppdaterad 19 Mar 2012
På Rå Epok serveras sushi på rättvist sätt.

På Rå Epok serveras sushi på rättvist sätt. Foto: Peter Brinch


På Rå Epok gör de sushi på fisk som inte är rödlistad och skapar flera nya smakupplevelser. Karin Ericson har ätit med gott samvete och upptäckt sushin bortom jätteräkan.

klar

Artikellänk är kopierad

Kaxig sushi.
Kaxig sushi.Foto: Peter Brinch
Inspiration.
Inspiration.Foto: Peter Brinch
Krögaren finns på menyn.
Krögaren finns på menyn.Foto: Peter Brinch
Fräscha varor.
Fräscha varor.Foto: Peter Brinch

Det här med fisk är ett gissel. Det är lätt att trassla sig in i ett nät av frågetecken kring våra älskade och hotade havsdjur. Listan över rödlistade fiskar är lång och ändå räcker det inte alltid att kunna den utantill för att ta sitt ansvar. Och det vill man ju. Bara det att ibland vill man att någon annan gör det åt en. Som restaurangen man äter på.

Rå Epok i Lund är en sushirestaurang som inte serverar någon rödlistad fisk. Det lämnar oss inte bara mätta med ett rent samvete, det ger oss även en helt ny upplevelse av sushi. Ramarna som restaurangen valt att hålla sig inom gör att köket måste kreera och tänka om – långt bortom den annars obligatoriska jätteräkan, som ändå brukar vara torr och intetsägande. Ni äter väl aldrig jätteräka? Från och med nu gör ni i alla fall inte det. 

Begränsningarna är restaurangens lyckokast som gör att de särskiljer sig och skapar kreationer som de förmodligen inte kommit på annars. Det är lite mer smakfullt, lite mer roligt och lite mer detaljrikt än vanligt och du kan få upp ögonen för nya fisksorter och prova sushi på gös, kolja eller röding. 

Här gör de ”Sushi på skånska” enligt menyn. De har dock förfinat dialekten något sedan start. De söta blommiga tapeterna som fick stället att andas sommarstuga och nostalgireceptorerna att hoppa har renoverats bort och de har stängt av sin skånska playlist. Visst, det kanske var jobbigt för dem att lyssna på visor och Timbuktu hela dagarna men det är synd. Tummar man på detaljerna försvinner helheten och nu kan man missta Rå Epok för vilken sushibar som helst. Att man döpt en maki till ”rullebören” (99) hjälper inte. Även om den är ett glädjehopp. Det är en uppstudsig rulle på ceviche; syrlig av citron och kaxig med smak av chipotle och färsk koriander som sparkar till i munnen då och då.

Jag beställde en blandad mellanstor tallrik om 12 bitar (119). Illgrön wasabi, det vita riset, röd fisk och rosa syltad lök lyser upp på ett vackert svart fat. Rå Epok är bra på uppläggningar även om jag sett dem vara ännu vassare. Sushin är toppad med tunt strimlad purjolök och röda glänsande kärnor av granatäpple och man blir nyfiken på smaken bara av att titta på tallriken. De nigiri som ligger på rad har fått en mjuk, len fisk, som fjällröding på toppen. Riset kramat av en snäll hand som gett den både rätt konsistens och lagom ljummen temperatur. Och missa inte den knapriga sjögrässalladen med sesam.

Rå Epok är ingen lugn plats om kvällen. I det rummet med tre bord och några barstolar är det ofta kö och ytterdörren öppnas stup i kvarten av hungriga take away-gäster. En trappa upp ligger ett öppet kök och man får liksom finna sig i att vara i killarnas vardagsrum, lyssna på deras musik och snack som de absolut inte dämpar för att de har ätande gäster. 

Här finns ingen öl, men god ekologisk äppelmust och jag brukar passa på att gå hit om jag är i Lund, eftersom Rå Epok är en av de bästa sushirestaurangerna i Skåne. Att de dessutom tänker steget längre och ger tillbaka till naturen genom att återinsätta fisk och välja sina råvaror medvetet gör Rå Epok till ett sympatiskt ställe med kaxig sushi. Vid mitt besök har de återinsatt 3 471 fiskar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro