ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny teknik för att se genom kroppen

Åsa Larsson · 1 Aug 2014
Uppdaterad 1 Aug 2014

Forskare har kommit på sätt som gör det möjligt att se igenom kroppsdelar, enligt en rapport i tidskriften Cell. Forskarna själva kallar det en biologs dröm”.

klar

Artikellänk är kopierad

En 3D-visualisering av fluorescensmärkta inälvsceller inuti en intakt bit inälvsvävnad från en gnagare.
En 3D-visualisering av fluorescensmärkta inälvsceller inuti en intakt bit inälvsvävnad från en gnagare.Foto: AP Photo/Cell, Bin Yang, and Viviana Gradinaru

Forskarna på Kaliforniens teknologiska institut studerar möss och har lyckats lösa upp lipidmolekyler som gör organen opaka, ogenomskinliga, skriver brittiska BBC.

Metoden gav resultat för njurar, hjärtan, lungor och inälvor inom tre dagar och på två veckor hela kroppen på djuret.

– Det här är antagligen en av de viktigaste framstegen för neuroanatomi på flera decennier, säger Thomas Insel, chef för USA:s nationella institut för mental hälsa, till BBC.

Hittills har forskningen bara skett på döda djur och vävnadsprover från människor. Nu hoppas forskarna på att överföra sina kunskaper till levande organismer. Det skulle innebära möjligheter att spåra virus och cancer och följa taggningar och spårämnen.

Forskning för att göra mänskliga organ transparanta har pågått i över hundra år, men de flesta metoder har skadat vävnad och fortsatta medicinska tester har stoppats.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro