ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny undersökning: En av fyra väljer bort flyget i sommar

Jesper Lindqvist · 10 Jun 2019
Uppdaterad 10 Jun 2019
En undersökning från Yougov att 25 procent väljer andra färdmedel som tåg, buss och bil – istället för att flyga.

En undersökning från Yougov att 25 procent väljer andra färdmedel som tåg, buss och bil – istället för att flyga. Foto: imageBROKER/REX


Enligt en undersökning från Yougov väljer 25 procent andra färdmedel än flyget i sommar. Samtidigt är det nästan lika många som aldrig flyger eller som inte har någon semester överhuvudtaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Medvetenheten kring flygets klimatpåverkan blir allt större bland befolkningen.

Samtidigt har Metro tidigare rapporterat om att statligt ägda Swedavia planerar att rusta upp Arlanda för ökad flygtrafik till utlandet under de kommande åren, trots att infrastrukturminister Tomas Eneroth pekat på att flygandet måste minska.

Nu visar en undersökning från Yougov, på uppdrag av Metro, att en fjärdedel av de som svarat väljer andra färdmedel som tåg, buss och bil – istället för att flyga.

Majoriteten reser inte utomlands alls

Nästan lika många, 22 procent, anser att frågan inte är relevant för dem, eftersom de aldrig flyger/inte har någon semester. Samtidigt svarade 43 procent att de kommer fortsätta flyga som vanligt.

Av de drygt 1 500 som har svarat på frågorna i undersökningen är det en majoritet (55 procent) som inte kommer att resa utomlands i sommar överhuvudtaget, medan 36 procent säger att de kommer att göra det.

Fler utlandsresor – men skiftande trend

Tidigare undersökningar kring svenskarnas resande har visat att antalet utrikesresor under de senaste tio åren har ökat upp emot närmare 20 miljoner per år. Siffrorna, som har sammanställts i en rapport av Tillväxtverket, visar även att strax över 60 procent av alla utlandsresor fortfarande genomförs med flyg som transportmedel.

I tidningen Vagabonds resebarometer från 2019 kunde man dock se en skiftande trend, där antalet resor till populära turistmål som Spanien, Kroatien, Thailand och USA blev betydligt färre under förra året. I undersökningen uppgav de svarande då att den mediala rapporteringen om flygets klimatpåverkan var en av huvudanledningarna till det minskade antalet flygresor.

pil
Har du övervägt att flyga mindre i sommar?

Ja, jag tar tåg, buss eller bil istället – 25%

Nej, jag flyger som vanligt – 43%

Ej relevant, jag flyger aldrig/har ingen semester – 22%

Vet ej – 10%

Källa: Källa: Metro/Yougov

pil
Ska du resa utomlands i sommar?

Ja – 36%

Nej – 55%

Vet inte – 9%

Källa: Källa: Metro/Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro