ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny undersökning: Så påverkas vi av att få barn

Linnea Bergman · 30 Okt 2017
Uppdaterad 30 Okt 2017
Föräldrar blir mest positivt överraskade av hur mycket kärlek de känner för sina barn, visar en ny undersökning.

Föräldrar blir mest positivt överraskade av hur mycket kärlek de känner för sina barn, visar en ny undersökning. Foto: Alamy.


Sömnbrist, en tärd relation och mycket administrativt jobb. Det är sakerna som svenskarna blir mest negativt överraskade av när vi skaffar barn. Men få tror att livet hade varit bättre utan barn, visar en ny undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

En av fyra upplever säger att det tär på relationen att skaffa barn, visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro.

Karin Fransson, 37, i Jönköping är mamma till Moa, 12, Melvin, 9, Milo, ett och ett halvt, och är även bonusmamma till Hanna, 19. Hon håller med om att relationen till en partner kan få stå tillbaka när barnen kommer.

– Det är relationen som tar mest stryk, absolut. Tiden blir mindre, speciellt när man får flera barn, säger hon.

Svenskarna blir annars mest negativt överraskade av att få så lite sömn när de skaffar barn, vilket 28 procent av de svarande uppger. 13 procent svarar att all administration och att det sociala livet förändras är det som överraskat dem mest på ett negativt sätt.

– Det är såklart inte en dans på rosor att ha barn. Det är verkligen en utmaning på många sätt. Att få tiden att räcka till, att inte vara sur och grinig när man är trött och ge alla barnen det de behöver, säger Karin Fransson.

Karin, 37, och hennes man valde att skaffa sonen Milo som ett sladdbarn. Foto: Privat.
Karin, 37, och hennes man valde att skaffa sonen Milo som ett sladdbarn. Foto: Privat.

Men svenskarna upplever även en rad positiva överraskningar när de skaffar barn. Bland annat inför hur mycket kärlek man kan känna för sitt barn, vilket 70 procent svarade, hur spännande det är att följa barnens utveckling, vilket 58 procent tyckte, och hur föräldern själv utvecklades som person, vilket 45 procent blev positivt överraskade över.

Det är även få som ångrar att de skaffat barn. 79 procent svarar att de inte alls instämmer i påståendet att livet hade varit bättre utan barn.

Karin Fransson och hennes man valde även att skaffa ett sladdbarn när de andra barnen började bli större. Något som en del ifrågasatt.

– Många tänker, ska du börja om igen? Men det är verkligen, verkligen en bonus i livet, säger hon.

Och även om småbarnsåren är jobbiga är livet med större barn på många sätt en ännu större utmaning, enligt Karin Fransson.

– Oron minskar inte precis när barnen blir mer självständiga. Den absolut största rädslan som förälder är ju att någonting ska hända ens barn eller en själv, så att man inte ska få finnas där. Att kunna hantera det är den största utmaningen som förälder.

pil
Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 20-23 oktober 2017. 1511 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

pil
Vad, om något, överraskade dig negativt med att bli förälder?

Att man får/fick så lite sömn: 28 procentHur det tär på relationen till ens partner: 25 procentAll administration (Försäkringskassan, föräldraledighet): 13 procentAtt mitt sociala liv försämrades: 13 procentAtt det är så dyrt: 11 procentAtt det blev svårare att göra karriär: 7 procentProblem med sjukvård i samband med, eller efter förlossningen: 5 procentAnnat: 7 procentVet ej/minns ej: 6 procentInget överraskade mig negativt: 30 procent

Källa: Källa: Yougov.

pil
Vad, om något, överraskade dig positivt när du blev förälder?

Hur mycket kärlek man kan känna inför sitt barn: 70 procentHur spännande det är att följa barnets utveckling: 58 procentHur mycket jag utvecklades som person: 45 procentAtt jag fick nya vänner genom mitt barn: 14 procentAtt det var enklare än jag trodde: 13 procentAnnat: 1 procentVet ej/Minns ej: 4 procentDet var inget som överraskade mig positivt: 3 procent

Källa: Källa: Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro