ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny undersökning: 7 av 10 vill ha sänkt bensinpris

Jesper Lindqvist · 3 Jun 2019
Uppdaterad 3 Jun 2019
Majoriteten av de som har svarat vill se ett bensinpris som ligger mellan 10-14 kronor per liter.

Majoriteten av de som har svarat vill se ett bensinpris som ligger mellan 10-14 kronor per liter. Foto: TT


Det rekordhöga bensinpriset har rört upp starka känslor. Nu visar en undersökning att närmare 7 av 10 svenskar vill se ett sänkt bensinpris. De allra flesta vill se ett pris på mellan 10-14 kronor per liter.

klar

Artikellänk är kopierad

När ”Bensinupproret 2.0” startade som Facebookgrupp för ett par månader sedan var det som en reaktion på att bensinpriset under årets första månader stigit i rekordfart.

De 14,44 kronor som en liter kostade i början av året närmade sig i början av maj 17 kronor, och i dagsläget ligger priset på 16,94 kronor per liter. Samtidigt har ”Bensinupproret 2.0” växt i rekordfart, och i skrivande stund har 662 000 personer gått med i gruppen på Facebook.

Nu visar en ny undersökning från Yougov att Bensinupprorets huvudsakliga mål, lägre bensinpriser, har stöd från en majoritet av svenskarna. 68 procent, alltså närmare 7 av 10, anser att bensinpriset bör sänkas. Samtidigt är det bara 16 procent som anser att priset är bra som det är.

”Vill ha ett pris som liknar resten av EU”

De som har svarat på undersökningen, 1 510 personer, fick även en fråga kring hur högt de anser att bensinpriset bör vara. Här skilde sig svaren åt, men 3 av 10 anser ändå att priset bör ligga mellan 10-12 kronor/liter. Samtidigt vill en fjärdedel av de svarande se ett pris på 12-14 kronor/liter.

Peder Blohm Bokenhielm, en av de som driver ”Bensinupproret 2.0 på Facebook, har tidigare argumenterat för lägre priser genom att peka på Sveriges sammantagna miljö- och klimatengagemang.

– Vi vill ha ett pris som mer liknar resten av EU. Med all respekt för klimatet så är Sverige bland de främsta länderna när det gäller miljöpolitik. Vi är bland de bästa i världen på att återvinna och vi sopsorterar otroligt bra. Men Sverige står för en mycket liten del av hela världens utsläpp, sade han till DN.

”Måste göra oss oberoende av oljan”

Statsminister Stefan Löfven har tidigare uttryckt förståelse för den frustration som många känner på grund av de höga bensinpriserna.

Men han har samtidigt meddelat att det inte är aktuellt med sänkta skatter på bensin.´

– Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan och se till att vi själva tillverkar mer av vårt egna bränsle, som dessutom är miljövänligt miljöbränsle, har statsministern tidigare sagt till Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro