ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny undersökning: 8 av 10 vill se skärpta straff mot blåljussabotage

Sophie Tanha · 23 Apr 2019
Uppdaterad 23 Apr 2019
Juridikprofessorn Mårten Schultz reagerade på lagförslaget.

Juridikprofessorn Mårten Schultz reagerade på lagförslaget. Foto: TT/Anna-Karin Landin/Stockholms universitet


Regeringens nya förslag om hårda straff för att attackera bland annat polis– och ambulanspersonal får starkt stöd i en ny undersökning. Straffet för så kallat blåljussabotage ska kunna ge livstids fängelse, enligt förslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Även om det är brottsligt att till exempel kasta sten mot polisen finns det i dag ingen lag som syftar till att skydda specifikt blåljuspersonal mot sabotage. Därför har regeringen föreslagit en ny brottsrubricering, ”blåljussabotage”, som i grova fall kan ge livstids fängelse.

LÄS MER
Nej, stenkastare slipper inte straff i Sverige

8 av 10 positiva till skärpta straff

Enligt en undersökning som Yougov genomfört på uppdrag av Metro så är över 8 av 10 svenskar positiva till att det ska bli högre straff för den som saboterar för blåljuspersonal. Däremot är det inte säkert hur mycket strängare befolkningen tycker att straffen ska bli. Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet, ifrågasätter förslaget med livstidsstraff:

– Jag och många andra jurister reagerade på att det verkar orimligt med att blåljussabotage ska ligga på samma straffskala som för mord, säger Mårten Schultz.

Justitieministern: Ser allvarligt på angreppen

De nya reglerna väntas träda i kraft i januari 2020 och innebär upp till fyra års fängelse eller i grova fall livstid för någon som angriper eller stör polis, räddningstjänst eller ambulansvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras arbete.

Även hot mot andra tjänstemän väntas höjas. Den som utövar grovt våld eller hot mot någon som ägnar sig åt myndighetsutövning kan straffas med minst ett års fängelse och högst sex år. I nuläget är maxstraffet fyra år.

– Lagstiftningen måste vara tydlig med att samhället ser allvarligt på angrepp mot de som ska hjälpa andra, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Professorn: Märklig straffskala

Det är ännu inte säkert hur den nya lagen kommer att se ut. Innan den kan träda i kraft ska flera instanser ge remissvar på förslaget. Enligt juridikprofessorn finns det ett problem i hur omfattande lagen ska vara, med en och samma brottsrubricering för brott som kan vara allt från relativt lindriga till grova med livstidsstraff:

– Det ger ett märkligt intryck. Vi är dessutom oerhört försiktiga med livstidsstraff generellt i Sverige – till och med för mord har Högsta domstolen mer eller mindre tagit avstånd från att ge ut livstid, säger Mårten Schultz.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro