ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny undersökning: Därför röstskolkar väljare i EU-valet

Linnea Bergman · 29 Mar 2019
Uppdaterad 8 Apr 2019
Europaparlementet flyttar mellan Strasbourg i Frankrike och Bryssel i Belgien. På bilden syns parlamentsbyggnaden och plenissalen i Strasbourg.

Europaparlementet flyttar mellan Strasbourg i Frankrike och Bryssel i Belgien. På bilden syns parlamentsbyggnaden och plenissalen i Strasbourg. Foto: TT.


Intresset för det kommande EU-valet är relativt stort, visar en ny undersökning. Samtidigt är huvudanledningen bland dem som inte planerar att rösta att de vet för lite om EU-politik. "Här ligger ett stort ansvar på de politiska partierna", säger statsvetaren Marja Lemne.

klar

Artikellänk är kopierad

67 procent uppger att de kommer att rösta i EU-valet i maj. Det visar en ny undersökning som gjorts av opinionsundersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Metro. Det kan jämföras med att det svenska valdeltagandet till Europaparlamentet 2014 var 51,07 procent.

Om det innebär att fler faktiskt kommer att bege sig till vallokalen i slutet av maj går dock inte att slå fast i förväg.

”Kan innebär en viss tröttnad bland väljarna”

Det finns skäl som både talar för och emot att valdeltagandet kommer att öka, enligt Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Något som kan påverka är den utdragna regeringsbildningen, som gjort att det är kort tid mellan den och att valrörelsen till EU-valet kommer igång.

– Många bedömare tror att det nog blir fler som röstar det här valet. Det bygger man på att förra valet nästan fortfarande håller på, men samtidigt skulle det kunna innebära en viss tröttnad bland väljarna, säger Marja Lemne.

Inga alternativ för EU-motståndare

Ändå sedan Sverige gick med i EU har det funnits ett motstånd från delar av befolkningen. Nu har både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna svängt i frågan om Sverige borde gå ur EU.

– De som vill att Sverige ska lämna EU har inget alternativ att rösta på i det här valet. Det kan bidra till att en grupp av väljare stannar hemma, säger Marja Lemne.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Den främsta anledningen till att inte rösta är att man inte är insatt i EU-politik, vilket 29 procent i undersökningen svarar. Något som oroar Marja Lemne.

Många svenska lagar kopplas till beslut i EU

Hon tycker inte att politikerna är tillräckligt bra på att visa på hur stor påverkan EU har på Sverige. Många av de lagar som stiftas i Sverige är direkt eller indirekt kopplade till beslut i EU, något som allmänheten inte alltid känner till.

– Om vi fick en mer öppen diskussion om hur mycket EU-påverkar oss så borde det kunna motivera folk att rösta. Partierna vill inte prata om hur mycket som avgörs på en överstatlig nivå. Att många inte anser att de har tillräckligt hög kännedom om EU-politik, där ligger ett stort ansvar på partierna, säger Marja Lemne.

En majoritet tycker att valet är viktigt

Andra skäl till att inte rösta i EU-valet är att man inte gillar EU, vilket 16 procent svarat, att man inte tror att ens röst har någon effekt, vilket även där 16 procent svarar samt att man inte tycker att det är viktigt, vilket 10 procent uppger.

En klar majoritet av svenskarna tycker dock att valet till Europaparlamentet är viktigt visar undersökningen. 36 procent av de svarande tycker att det är ganska viktigt och 28 procent att det är mycket viktigt. Det kan jämföras med att bara 6 procent tycker att valet är ganska oviktigt och att 3 procent tycker att det är väldigt oviktigt. Resterande anser att valet varken är viktigt eller oviktigt.

Fotnot: Undersökningen har gjorts av opinionsundersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Metro. 1 515 personer har svarat under perioden 15-19 mars.

pil
Fakta: Europaparlamentsvalet

Valet till Europaparlamentet sker var femte år och inträffar i år den 26 maj i Sverige. Resten av medlemsländerna röstar också i år, men valet sker olika dagar i olika länder från torsdag 23 maj till söndag 26 maj.

I parlamentet sitter 751 ledamöter från alla EU:s 28 medlemsländer.

Storbritannien planerar att lämna EU. Då kommer antalet ledamöter att minskas till 705.

Under den senaste mandatperioden har 20 svenska ledamöter suttit i Europaparlamentet, men det här valet ska 21 svenska ledamöter röstas fram.

För att få rösta i EU-valet ska du ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige. Om man är medborgare i ett annat EU-land och är folkbokförd i Sverige får man också rösta i EU-valet i Sverige. Om man är svensk medborgare och bor utomlands får man rösta om man anmäler sig till röstlängden.

Det svenska valdeltagandet på 51,07 procent 2014 var högt jämfört med i många andra EU-länder. I EU som helhet var valdeltagandet 42,61 procent. I exempelvis Slovakien gick 13,05 procent av befolkningen till valurnorna, i Tjeckien var samma siffra 18.20 procent och i Polen 23,83 procent.

Källa: Källa: Europaparlamentet, Sveriges riksdag

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro