ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny undersökning: Fortsatt lågt förtroende för svenska politiker

Sophie Tanha · 21 Apr 2019
Uppdaterad 21 Apr 2019
Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson är de partiledare med bäst resultat i undersökningen.

Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson är de partiledare med bäst resultat i undersökningen. Foto: Jessica Segerberg/ Kristdemokraterna /Sverigedemokraterna.


Nästan hälften av väljarna har minskat förtroende för politikerna efter valet i fjol. Det visar den senaste Yougov-undersökningen som gjorts på uppdrag av Metro. "Oroväckande", tycker statsvetaren Marja Lemne.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är ändå väldigt höga och oroväckande siffror, även om det verkar ha lugnat ner sig lite. Jag kan inte direkt säga att det går åt rätt håll för det borde ha skett mer nu när vi har en regering på plats, säger Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola.

Statsvetaren Marja Lemne tycker resultaten är oroväckande. Bild: Privat
Statsvetaren Marja Lemne tycker resultaten är oroväckande. Bild: Privat

Missnöje med Januariavtalet

– Efter den långa regeringsprocessen så skulle man kunna vänta sig att det skulle vända nu, men uppenbarligen inte. De fyra partierna och partiledarna i regeringen verkar nöjda men detta är ett helt klart underkänt betyg av regeringsbildandet.

Enligt Marja Lemne kan nivån på förtroendet för politikerna ha att göra med att politiken som låg till grund för januariavtalet inte kommit i gång:

– Det har ju inte hänt någonting efter överenskommelsen egentligen, man har inte tillsatt en enda av de 39 utredningarna från avtalet. Det är uppseendeväckande att det ser så här illa ut. Att man var missnöjd med att det inte hände något efter valet förstår jag, men befolkningen är ju uppenbarligen missnöjd med resultatet också.

Förtroendet för partiledarna

Även hos enskilda partiledare går det att se samma tendenser vad gäller väljarnas tillit som innan regeringen kom på plats, även om siffrorna jämnat ut sig något.

• Hon har figurerat mycket i medier med anledning av att det går bra för KD och Ebba Busch Thor. Positiva nyheter leder ofta till en självförstärkande effekt som germed fler positiva intryck.

• Ingen behöver tveka om var hon står – hon är väldigt tydlig i vad hon tycker och har inte sagt emot sig själv under valet eller regeringsförhandlingarna.

• Varken Ebba Busch Thor eller Kristdemokraterna har haft några skandaler på sistone.

Vad gäller de andra två partiledarna som fått ökat förtroende hos många, Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V), kan skälen vara motsatsen till Ebba Busch Thors höga medieexponering:

– De har inte synts till alls. Politiker som inte för så mycket väsen av sig brukar se bra ut i undersökningar som denna. Det kan vara både bra och dåligt att ligga lågt som politiker, säger Marja Lemne.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro