ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny undersökning: Oro för dyr nota om Stockholm får vinter-OS

Linnea Bergman · 3 Mar 2019
Uppdaterad 3 Mar 2019
Många är oroliga för att ett vinter-OS i Stockholm 2026 skulle kunna ge en stor kostnad för skattebetalarna, visar en ny undersökning.

Många är oroliga för att ett vinter-OS i Stockholm 2026 skulle kunna ge en stor kostnad för skattebetalarna, visar en ny undersökning. Foto: TT


Svenskarna är skeptiska till ett OS i Stockholm 2026, visar en ny undersökning. Störst är oron för att tävlingarna ska ge en smäll för skattebetalarna. Det finns ingen folklig förankring”, säger profilen och kritikern Christer Wohlin.

klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges Olympiska kommitté, SOK, skickade i januari in en ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 i Stockholm och Åre.

Den enda konkurrenten är det italienska alternativet Milano/Cortina.

Men det är fler som är negativt än positivt inställda till idéen, visar en ny undersökning som gjorts av opinonsmätningsföretaget Yougov på uppdrag av Metro.

Totalt tycker 46 procent att det är en ganska eller mycket dålig idé, jämfört med 26 procent som anser att idén är ganska eller mycket bra, enligt undersökningen.

Den största oron rör att arrangemanget ska bli en dyr affär för skattebetalarna, vilket 81 procent av de som är negativt inställda befarar.

”Riskerar att få betala miljarder kronor”

En kritik som Christer Wohlin, tidigare basketledare och sponsringskonsult, med erfarenhet av att arrangera flertalet tidigare mästerskap i Sverige, stämmer in i.

Han tror att kostnaden kan komma att falla tillbaka på skattebetalarna och att budgeten kan spricka.

– Jag är oerhört kritisk. Det finns ingen folklig förankring. Olympiska spel som affärsidé är en död idé, säger han.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har budgeterat med 13,1 miljarder kronor för mästerskapet. Ungefär två tredjedelar ska täckas av bidrag från Internationella olympiska kommittén, IOK, och resten finansieras privat, enligt SOK.

En ensam skidåkare på Stockholms stadion efter att Sverige lämnat in sin ansökan om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Foto: Naina Helén Jåma/TT.
En ensam skidåkare på Stockholms stadion efter att Sverige lämnat in sin ansökan om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Foto: Naina Helén Jåma/TT.

”Inget ska byggas bara för OS”

Richard Brisius, kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag, tror att många av dem som är negativa till ett OS på svensk mark har med sig en bild av hur tidigare OS sett ut. Men ett vinter-OS i Stockholm 2026 skulle bli något helt annat, säger han.

– Tidigare har det handlat om att bygga arenor, en OS-by, infrastruktur… Det där är helt borta. De nya instruktionerna är att man helst inte ska bygga någonting, utan använda det som finns där det finns. Med det nya upplägget ska det inte belasta skattebetalarna överhuvudtaget, säger han.

Två nya byggnationer kan dock komma att uppföras i samband med ett svenskt vinter-OS.

Det handlar om en anläggning för skridskoåkning i Barkarby i Järfälla kommun och en anläggning för skidor och skidskytte i Botkyrka kommun. De skulle i så fall finansernas av privata aktörer och kommuner, enligt Richard Brisus.

Men det handlar om arenor som ändå behövs för barn- och ungdomsidrott och vardagsmotion, fortsätter han.

– Det centrala är att inget ska byggas bara för OS.

Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad och Richard Brisius, kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag. Foto: Joanna Pelirocha/SOK.
Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad och Richard Brisius, kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag. Foto: Joanna Pelirocha/SOK.

Stockholm stad vill inte bidra ekonomiskt

Den politiska majoriteten i Stockholms stad med Alliansen och Miljöpartiet har svängt från att ha varit negativa till OS-planerna till mer positiva tongångar. Detta efter att ett nytt koncept presenterats från IOK där värdstäderna inte längre ska vara formella arrangörer och inte stå för några ekonomiska garantier.

Karin Ernlund (C) är idrottsborgarråd i Stockholms stad:

– Nu är det upp till bevis för IOK. Vi har sagt att man är välkommen att hyra anläggningar i Stockholm. Men vi kommer inte att bidra med några ekonomiska resurser till vinter-OS, med några ekonomiska garantier och inte göra några investeringar kopplade till OS.

– Vi vill helt enkelt inte lägga skattebetalarnas pengar på skrytbyggen och investeringar som inte i första hand är till gagn för stockholmsidrotten, fortsätter hon.

Regeringen måste ge säkerhetsgaranti

Senast 12 april ska den ansökan som nu ligger kompletteras. Då krävs det att den svenska regeringen ger en så kallad statlig säkerhetsgaranti för att garantera den yttre säkerheten på gator och torg. Något som regeringen ännu inte tagit ställning till och som i så fall kommer att belasta det offentliga ekonomiskt.

Christer Wohlin befarar att det kan komma att kosta skattebetalarna åtskilliga miljarder.

– Ett OS skulle ju kunna vara ett potentiellt mål för exempelvis terrorister. När man pratar med regeringskansliet så säger de att ingen kan veta hur mycket det kan kosta, säger han.

Richard Brisius, kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag, är dock övertygad om att det går att få till den folkfest som ett OS skulle innebära utan att det innebär en stor ekonomisk smäll för skattebetalarna.

Måndag 24 juni ska IOK besluta vilken av de två kandidaterna som får arrangera vinter-OS 2026.

– Jag tror att vi har väldigt goda chanser. Vi kan leverera den typ av spel som är kloka, hållbara och ekonomiskt sunda som IOK vill ha. Vi var sju som sökte, nu är vi två kvar. Vi har varit uträknade flera gånger och det är långt kvar. Men det kan gå vägen. Inget är omöjligt.

pil
Fakta: Ansökan om vinter-OS i Stockholm Åre 2026

I januari i år lämnades en ansökan in om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 i Stockholm och Åre.

Från början var sju städer inblandade i kampen om att få vinter-OS 2026. Nu återstår bara en konkurrent: Milano/Cortina.

Tanken är att de flesta grenar ska förläggas i huvudstaden, men många alpina grenar är tänkta att köras i Åre, backhoppning hålls i Falun och kälksport i Sigulda i Lettland.

Huvudalternativ för en ny skidstadion är att bygga en sådan i Tullinge i Botkyrka. En OS-by plus en skridskolokal vill man förlägga till Barkarby i Järfälla kommun.

12 april i år ska den kompletterande och slutgiltiga ansökan om OS 2026 lämnas in. I den måste den svenska regeringen ge en så kallad statlig säkerhetsgaranti där de garanterar säkerheten på gator och torg.

Internationella Olympiska Kommittén, IOK, tar beslut om var OS 2026 ska hållas 24 juni efter ett möte i Lausanne i Schweiz.

Källa: Källa: SOK, Sveriges Olympiska kommitté.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro