ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny uppgift: Inlåsta flickorna missade tio år i skolan

TT · 20 Feb 2015
Uppdaterad 20 Feb 2015

Foto: TT / Montage


Den kvinna i Bromölla som misstänks ha hållit sina barn inspärrade och avskärmade från omvärlden är anhållen för olaga frihetsberövande. Enligt Aftonbladet ska döttrarna ha bott i Åre i tio år — utan att ha gått i skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 59-åriga kvinnan och barnen uppges ha flyttat runt till olika adresser under 20 års tid. När de i början av 2000-talet flyttade till Åre dök två av barnen, som var i skolåldern, aldrig upp vid skolstarten. Enligt Åres barn- och utbildningsförvaltning har de inte heller gått i skola i någon annan kommun, eftersom kommunen aldrig tagit emot någon faktura utifrån för barnens skolgång.

Oklara omständigheter

Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström säger att fallet är mycket anmärkningsvärt och ovanligt — om uppgifterna stämmer.

– Jag har aldrig hört talas om att barn faller mellan stolarna på det här sättet, säger han till Aftonbladet.

Inledningsvis finns en rad oklara omständigheter kring barnen, som i dag är vuxna, och kvinnan, enligt polisen.

Mamman misstänks ha hållit sina barn inspärrade och avskärmade från omvärlden i flera år. Natten till torsdagen anhölls kvinnan för olaga frihetsberövande, och hon förhördes av polis långt in på kvällen.

– Hon är fortsatt anhållen över natten, sedan fattar åklagaren nya beslut i morgon, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

Granne larmade

– Vi måste reda ut om de här personerna har varit frihetsberövade eller om de till exempel varit frivilligt inlåsta en tid. Det kan finnas många orsaker bakom det här, och det är det vi försöker att utreda, sade chefsåklagare Pär Andersson tidigare under torsdagskvällen till TT.

En granne berättar för tidningen Sydöstran att det var hon som larmade polisen i onsdags om familjen som hon bott granne med i två år. I måndags hörde hon ljudet av bråk i trapphuset. När hon öppnade dörren klamrade sig en av de unga kvinnorna fast vid henne och skrek: "Hjälp, jag har varit inlåst i 13 år."

Den 59-åriga moderns försvarsadvokat Thomas Ljungdahl säger samtidigt till aftonbladet.se:

– Min huvudman förnekar brott. Hon har inte på något sätt begränsat målsägandenas rörelsefrihet.

Enligt en anhörig rör sig fallet dock om en vårdnadstvist som utlöst att de flyttat runt. Däremot skulle barnen inte ha varit inlåsta.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro