ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny upptäckt – forskare raderar specifika minnen

Kristoffer Rengfors · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Amerikanska forskare har kommit närmare en verklig lösning på ännu ett Science Fiction-element från Hollywoodfilmer. De har nämligen valt ut och raderat specifika minnen ur hjärnan på en mus.

Det är inte riktigt som i filmen "Eternal sunshine of the spotless mind" ännu. Men forskare vid Georgia School of Medicine börjar närma sig.– Vi kan radera ett minne precis när musen försöker hämta det ur sitt medvetande, säger Joe Z. Tsien, till Live Science.Nu hoppas forskarna att de ska kunna göra samma sak med människor. Något de tror kommer att förbättra livet för många.– Minnen är absolut nödvändiga för vår överlevnad. Men att välja ut och ta bort exempelvis traumatiska krigsminnen eller minnen som orsakar fobier och rädslor kan vara något som kan göra mångas människors liv bättre, säger Joe Z. Tsien.Forskarna vid Georgia School of Medicine har lärt sig att isolera och kontrollera ett protein kallat Alpha CaMKII som återfinns endast i hjärnan. Med hjälp av det proteinet kan ett minne förstöras i samma ögonblick som musen minns det specifika minnet. Möss kan precis som människor ha väldigt starka och specifika minnen av platser och saker. Genom att ge mössen stötar på vissa platser och i samband med att de stötte på vissa föremål har forskarna sett till att mössen kom ihåg platser och objekt. När en mus sedan placerades på ett ställe den hade starka minnen från såg forskarna till att musen fick en överexponering av proteinet, något som förstörde de specifika minnet, men lämnade andra minnen oskadda. De möss som fått sina minnen av en plats eller ett föremål förstörda upplevde objekten som nya.Steget till att kunna radera minnen från den mänskliga hjärnan är fortfarande långt. Det dröjer alltså innan vi kan bli av med pinsamma minnen från barndomen ellerkan slippa sviterna av fruktansvärda upplevelser, men framförallt så dröjer det förmodligen innan möjligheten finns för någon ondsint person eller organisation att tvångsradera människors minnen.– Vi står bara vid foten av ett jättelikt berg när det gäller forskning på människor, säger Joe Z. Tsien, till Live Science.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro