ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny utbildning ska lära mammor att känna igen extremism hos sina barn

Aron Andersson · 3 Sep 2016
Uppdaterad 3 Sep 2016

Foto: Youtube/Women without borders


Flera kommuner startar utbildningar om extremism – för mammor. Syftet är att motverka att barnen radikaliseras.

klar

Artikellänk är kopierad

Konceptet har lånats från utlandet och kurserna är snart aktuella i fyra svenska kommuner, skriver Sveriges Radio. En handläggare i Borlänge kommun berättar om vem kursen är till för.

– Jag tror att det är mammor som i dag finns i Borlänge kommun, och som bor och lever i segregerade områden, och som har ett behov utifrån att de känner att de själva kanske är oroliga för de barn som de har hemma, säger Ulrika Almquist till Sveriges radio.

► LÄS MER: Få ringer stödtelefon mot extremism

I andra länder kallas utbildningskonceptet för Mother schools och syftet är att känna igen tecken på radikalisering. 

– Tanken är dels att tillhandahålla en plattform där man kan diskutera fritt utan skuld och skam med andra föräldrar med samma problematik, men också vägledning och en möjlighet att koppla in hjälp från samhällets sida när det behövs, och ha ingångar till det. Annars är risken oftast att manh ar ett problem, man märker det, man larmar, men ingenting händer, säger Yassin Ekdahl, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, till Sveriges radio.

Enligt honom är det ofta mammor som ser de första tecken på radikalisering. Utbildningar kommer i oktober att startas i Örebro, Göteborg, Borlänge och Stockholm. I Borlänge kommer fyra mammor att gå den första kursen.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro