ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny våg av tiggare på Göteborgs gator

Johanna Ohlson · 15 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I och med att tiggarna tar emot pengar för rosorna så är det svårt för polisen att göra något. 

I och med att tiggarna tar emot pengar för rosorna så är det svårt för polisen att göra något.  Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

En ny våg av tiggare på syns på Göteborgs gator. Men trots att de blir fler och fler kan polisen inget göra. I vintras försvann alla tiggare från Göteborg. Polisen avvisade då de flesta med hjälp av en paragraf i utlänningslagen som kräver att de som kommer till Sverige har för avsikt att försörja sig på ärligt sätt.

Men nu är ett stort antal tiggare tillbaka. – Vi har sett en markant ökning och troligtvis kommer det att bli ännu fler. Det är väldigt fattiga människor från Rumänien, Bulgarien och Slovakien. Många är romer, säger polisinspektör Lars Christensen.

Anledningen till att polisen inte gör något nu är ett fall som just uppmärksammats i Stockholm. En rumänsk kvinna som avvisats efter att ha tiggt i tunnelbanan överklagade sitt beslut och fick rätt i migrationsdomstolen. – Nu avvaktar vi och ser hur det här fallet slutar. Innan vi vet det kommer vi inte att ingripa. Vi måste ha gränspolisen med oss. Det är de som fattar beslut om direktavvisning, säger Lars Christensen.

Många av dem som tigger i Göteborg gör det med hjälp av rosor. De sträcker fram en ros som gåva men vill sedan ha pengar för den. Eftersom det i praktiken rör sig om försäljning kan polisen inget göra. – Det är svårare att komma åt eftersom de säljer en vara.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro