ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ny välfärdsundersökning: Svenskarna mer kritiska än våra nordiska grannar

Jesper Lindqvist · 5 Jun 2019
Uppdaterad 5 Jun 2019
Svenskarna är mer negativt inställda till den egna välfärden än man är i våra nordiska grannländer, enligt SEB:s välfärdsbarometer.

Svenskarna är mer negativt inställda till den egna välfärden än man är i våra nordiska grannländer, enligt SEB:s välfärdsbarometer. Foto: Janerik Henriksson/Henrik Montgomery/TT


Svenskarna ger tummen ner till den egna välfärden. I alla fall jämfört med våra nordiska grannländer. Det visar siffror från SEB:s årliga välfärdsbarometer, som även vittnar om svenskarnas kritik mot det egna pensionssystemet.

klar

Artikellänk är kopierad

I internationella undersökningar som mäter länders sociala förutsättningar brukar Sverige ofta hamna i topp. Men när Sverige ställs mot de nordiska grannländerna är det sämre ställt – i alla fall om man ska tro den egna befolkningen.

SEB publicerar varje år en ”välfärdsbarometer”, där svenskarnas inställning till den egna välfärden mäts och jämförs med motsvarande siffror i våra grannländer. Det visar sig att Sveriges välfärdsindex landar på 52, medan motsvarande siffror för våra grannländer ligger mellan 58-60. Det ska dock tilläggas att Sverige är det enda land där trenden, jämfört med tidigare års undersökningar, är positiv och uppåtgående.

Endast på ett område – föräldraförsäkringen – ger svenskarna ett högre betyg till den egna välfärden än övriga länder. Vi ger även höga betyg till tandvården och vård av hög kvalitet, samtidigt som nivån på pensionerna, a-kassan och äldreomsorgen får låga omdömen.

”Diskussionen om pension har bara börjat”

Just pension är ett ständigt aktuellt ämne som får mycket medialt utrymme i Sverige. Enligt välfärdsbarometern vill svenskarna i snitt gå i pension vid 63,8 års ålder, men de flesta tror att pensionen snarare kommer att infalla när de närmar sig 67 år.

Rapporten tillägger dock att den faktiska svenska pensionsåldern inte har höjts under de senaste 20 åren – den har istället minskat, om än marginellt.

Samtidigt konstaterar man i rapporten att det danska förtroendet för pensionssystemet försämrades efter att landets regering beslutade om att höja pensionsåldern från 65 till 67.

– Möjligen har de genomförda förändringarna i Danmark, och debatten om dem, bidragit till det fallande resultatet. Om den svenska opinionen går samma väg när motsvarande förändringar beslutas här, återstår att se. Man kan ana att diskussionen om pensionsåldrar i Sverige bara börjat, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i ett pressmeddelande.

Skeptiska till ”familjeveckan”

Trots att svenskarna generellt uppfattar föräldraförsäkringen som det bästa med välfärden är det samtidigt många som är skeptiska till införandet av den så kallade ”familjeveckan”. Det politiska förslaget går ut på att föräldrar ska få ytterligare tre lediga dagar att ta ut för att vara med sina barn.

34 procent tror nämligen att familjeveckan kommer att ha en negativ effekt på kvinnors ekonomiska situation, i relation till männens.

– Införandet av familjeveckan är nog, tillsammans med den generösa föräldraledigheten och den senaste höjningen av barnbidraget, en av anledningarna till att just stödet till föräldrar är det enda välfärdsområde där svenskarna är mest nöjda i Norden. Samtidigt är många medvetna om att kvinnor tar ut föräldraledighet i större utsträckning än män och kanske tror en majoritet att det blir samma med dessa extradagar, säger Jens Magnusson enligt DI.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro