ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya anstalter ska minska trycket på Kriminalvården

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Med undantag för förra året har antalet fångar hos Kriminalvården ökat sedan 1998. Då satt i medeltal 16 404 personer på anstalt, i häkte eller kriminalvård. Motsvarande siffra för årets första fyra månader var 20 387 personer visar färsk statistik från Kriminalvården.

Beläggningen på anstalterna är konstant men fortsatt hög. I april hade de slutna anstalterna en beläggning på 101 procent och de öppna 96 procent.

På landets häkten var situationen ännu kärvare. Där var 108 procent av platserna belagda. I Trelleborg var överbeläggningen hela 120 procent.

Allt fler brottslingar döms också till fotboja. Användningen vid straff som skulle gett kortare straff har ökat med 50 procent sedan i fjol.

Enligt Kriminalvårdens prognoser behövs totalt 2 850 nya platser fram till 2010 och då ska också de två nya anstalterna stå klara. De ersätter mindre anstalter som Kalmar, Karlskrona, Kristianstad och Kirseberg i enlighet med regeringens riktlinjer om större och färre kriminalvårdsenheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro