ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya appen avslöjar vilka vänner du egentligen gillar

Tobias Berg · 26 Jan 2015
Uppdaterad 26 Jan 2015
Appens algoritm räknar ut vem som gör dig glad, ledsen, uppspelt eller stressad och organiserar ditt liv utifrån det.

Appens algoritm räknar ut vem som gör dig glad, ledsen, uppspelt eller stressad och organiserar ditt liv utifrån det. Foto: All over press


klar

Artikellänk är kopierad

De flesta av oss använder någon form av digitala hjälpmedel för att underhålla våra vänskapsrelationer. Nu kommer en app som tar det hela ett steg längre och helt tar över dina relationer.

Appen pplkpr (en förkortning av people keeper) mäter med hjälp av pulsklocka och GPS hur du reagerar på människor i din närhet. Sedan analyserar en algoritm informationen utifrån vem som gör dig glad eller stressad och optimerar dina relationer efter det. Till de människor som appen tycker att du ska umgås med skickar den själv meddelanden och bjuder in till aktiviteter. Personer som appen inte tycker du ska umgås med blir istället blockerade eller raderade från din telefon.

Appen skapades av konstnärerna Lauren McCarthy och Kyle McDonald som enligt Pplkprs hemsida ville utforska hur våra allt mer digitaliserade och kvantifierade liv påverkar våra relationer. Dessutom var de intresserade av frågan om vem som äger datan som genereras i en digital relation och vad som händer om en algoritm är bättre än vi själva på att sköta våra relationer.

För tidningen Wired berättar Kyle McDonald om ett exempel på hur appen fungerar. Två nära vänner använde appen samtidigt som de jobbade med ett skolprojekt. Appen registrerade att varje gång de träffades så åkte deras stressnivåer i taket.

– Till slut blockerades de för varandra, säger han.

Både Lauren McCarthy och Kyle McDonald vill dock att appen ska betraktas som ett konstprojekt snarare än framtiden för relationer och de förespråkar inte heller att vi ska lämna över våra relationer helt till algoritmer.

– Jag tror att vi båda är väldigt kritiska till dagens attityd till kvantifiering, som verkar vara super utopisk, data-glad, samla allt, säger Lauren McCarthy till Wired.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro