ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya åtal i Systembolagshärvan

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Jag siktar på att åtalet ska kunna väckas inom kort, säger Björn Blomqvist, vice överåklagare vid riksenheten mot korruption. I sluttampen av Blomqvists förundersökning kvarstår nu nio personer som misstänkta för bestickning, det vill säga för att ha lämnat mutor. Flera av dem har haft chefspositioner inom Vin & Sprit.

Enligt Margareta Nyström, kommunikationsdirektör inom Vin & Sprit, har ungefär hälften av de misstänkta lämnat företaget av olika skäl. -Resten jobbar kvar men med andra arbetsuppgifter eftersom vi arbetar på ett nytt sätt gentemot Systembolaget. Ingen har sagts upp, säger Nyström. Bjudresor Ett antal butikschefer inom Systembolaget var tidigare misstänkta för att ha tagit emot mutor men har avförts från den aktuella förundersökningen. Det beror främst på att Blomqvist bestämt sig för att inte åtala butikschefer som redan åtalats eller dömts i den första delen av muthärvan.

Ett av underlagen och ett startskott för förundersökningen har varit en utredning som Vin & Sprit själv gjorde för drygt två år sedan. Enligt Blomqvist har den fortsatta utredningen dock varit omfattande med många förhör och relativt stora beslag.

När muthärvan kring Systembolaget började rullas upp i slutet av 2002 och under 2003 kom det fram en rad uppgifter i medierna även om Vin & Sprit. Uppgifterna pekade ut företaget som ledande när det gällde bjudresor och annat till butikschefer inom Systembolaget.

De aggressiva försäljningsmetoderna ska ha startat 2001 när Vin & Sprit gjorde om sin säljorganisation för att mer aktivt bearbeta butikscheferna. Uppgifterna ledde till att Vin & Sprit i november 2003 gav den välrenommerade advokaten Bertil Södermark i uppgift att utreda eventuella oegentligheter. Bjudluncher Resultatet av Södermarks utredning var inte smickrande för Vin & Sprit. Bland annat hade företaget inte haft några riktlinjer för representation och andra försäljningsaktiviteter.

En butikschef hade enligt utredningen bjudits på tio luncher och nio middagar för sammanlagt 5 700 kronor. Företaget hade också betalat restaurangbesök åt butikschefer utan att någon säljare från företaget varit med.

Under 2002 använde Vin & Sprits säljare drygt 400 000 kronor för varuprover och representation i sitt jobb att bearbeta Systembolagets chefer på olika sätt. När Vin & Sprits ledning genom utredningen fick reda på bristerna infördes tydligare och striktare regler med omedelbar verkan.

Butikschefer hade också bjudits på konserter, teaterföreställningar och idrottsevenemang. Enligt Södermark hade man försökt sopa igen spåren efter vad som förevarit genom att dribbla i bokföringen.

Med de åtal som nu är på gång är det sammanlagda antalet åtalade i Systembolagshärvan uppe i närmare 100. Hittills har 35 personer dömts för mutbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro