ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya avtalet ger priskrig

Brita Svedlund · 16 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
New York, New York. Priskrig på flygbiljetter till USA är att vänta framöver, som en effekt av det nya Open skies-avtalet.  

New York, New York. Priskrig på flygbiljetter till USA är att vänta framöver, som en effekt av det nya Open skies-avtalet.   Foto: Mary Altaffer/ap photo


Den 31 mars får lågprisflyg fri tillgång till USA

klar

Artikellänk är kopierad

Billigt Atlantflyg, men först efter en lågkonjunktur. Så ser planerna ut för Ryanair, som nu när flygtrafiken mellan Europa och USA avregleras vill införa lågprislinjer mellan kontinenterna.Den 31 mars börjar det så kallade Open skies-avtalet gälla. Det ger europeiska flygbolag rätt att upprätta linjer från valfri ort i Europa till valfri destination i USA.För de amerikanska bolagen blir det fri tillgång till Europa. Tidigare har denna trafik varit hårt reglerad.Ryanairs planer handlar om att starta ett systerbolag för den transatlantiska verksamheten. – Avtalet var en grundförutsättning. Men innan vi sätter i gång väntar vi på en rejäl lågkonjunktur inom flygbranschen. Då kan vi köpa in flygplan billigt. Den lågkonjunkturen tror vi är på väg nu, säger Wilhelm Hamilton, Nordeuropachef på Ryanair.Dock är inte Skavsta en av de flygplatser som står först på tur. Den fria rörligheten kommer inledningsvis att få störst genomslag i de tätbefolkade regionerna på kontinenten.För SAS del sker inga större förändringar.– Vi har redan avtal med USA som ger oss rätt att flyga till de destinationer vi önskar, säger Olle Näslund som arbetar med luftfartspolitiska frågor på SAS.– Däremot är det troligt att fler flygbolag kommer att starta flygningar mellan Sverige och USA. Med ökad konkurrens brukar priserna pressas, vilket förstås är gynnsamt för konsumenterna.British Airways ligger redan i startgroparna för att ut­nyttja det nya avtalet. Detta genom ett dotterbolag, döpt till Open Skies, som ska flyga dagligen mellan Europa och USA, inledningsvis från Bryssel och Paris till New York.

klar

Artikellänk är kopierad

Brita Svedlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro