ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nya bedragare utger sig för att vara Elgiganten – nu varnar polisen

Sofia Clason · 24 Jul 2018
Uppdaterad 24 Jul 2018
Nu varnar polisen för den nya bedrägerimetoden.

Nu varnar polisen för den nya bedrägerimetoden. Foto: Metro, Elgiganten


Bedragarna ringer upp och säger sig vara från Elgiganten. Samtalet omkopplas och du ombeds att uppge ditt Bank-id, varpå kontot kapas. Nu varnar polisen för de nya bedragarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Under de tio senaste dagarna har flera bank-id-bedrägerier rapporterats till Polisen i Bergslagen. Bara i Värmland har tio fall anmälts, där drabbade blivit av med hundratusentals kronor.

– Det är först nu som vi sett att det är ett mönster i detta, säger Anders von Wachenfeldt, Förundersökningsledare på Bedrägerienheten i Värmland till Metro.

Ny metod

Bedragarna har ringt upp personer och menat sig komma från Elgiganten. De frågar om ett köp eller en beställning som påstås ha gjorts. När personen inte köpt något säger bedragarna att kontot troligen blivit kapat.

Samtalet kopplas sedan om till en annan bedragare, som ber en att uppge sitt Bank-id för att kontrollera om kontot använts av någon annan. Därefter kapar bedragarna kontot och länsar det på pengar, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Lämna aldrig ut bank-id

Anders von Wachenfeldt varnar för nu bedrägerierna och råder allmänheten att vara varsam.

– Så fort någon frågar om ditt bank-id, att du ska slå in det, så kan du utgå från att det är en bluff. Varken via telefon eller mejl eller andra kanaler. Det är det enkla rådet, säger han.

Förundersökningar har inletts gällande de nya fallen, men om de drabbade kan få tillbaka sina pengar återstår att se.

– Det kan ju vara så att pengarna går utomlands. Då är det tyvärr svårt att få tillbaka dem via utredningsvägen, säger Anders von Wachenfeldt och fortsätter:

– Då är frågan istället vilka krav man ska ställa på bankerna som har skapat de här bank-id systemen som har en del säkerhetsbrister. Man blir lite lätt frustrerad av att man inte skapat ett bättre system.

Elgiganten: ”Ber aldrig om bank-id”

Maria Elmgren som är Marknadskoordinator på Elgiganten känner till bedrägerierna, men säger att företaget inte har informerats av polisen ännu. Det förklarar Anders von Wachenfeldt med att polisen i första hand velat gå ut med varningen till kunder och drabbade genom sina kanaler.

Maria Elmgren konstaterar emellertid att företaget aldrig ringer och frågar om köp eller beställningar om det inte gäller en försening.

– Då har man gjort ett köp sedan tidigare. Ofta går det via mejl så man har underlag för allt som görs. Då har man också kvittonummer som man kan uppge för att det ska vara så säkert som möjligt. Men man ska aldrig ge ut sitt bank-id över mejl eller telefon. Du måste verkligen veta vem du pratar med, säger hon.

pil
Första domarna för bedrägerier med bank-id

Under tisdagen kom de första domarna någonsin för bedrägerier med bank-id. Gärningsmännen har lurat 13 personer på 1,5 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan.

Två personer stod åtalade för grovt bedrägeri och tolv andra för penningtvätt.

De två huvudmännen som är 19 respektive 22 år gamla har nu dömts till fängelse. 22-åringen doms till två och ett halv års fängelse för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning samt grovt bedrägeri. 19-åringen döms till ett år fängelse for grovt bedrägeri.

Utöver de två huvudmännen döms resterande 12 medhjälpare för penningtvätt. Tio av dem döms till dagsböter och/eller villkorlig dom. En 17-åring döms till ungdomsvård för grovt penningtvättsbrott och en 18-åring döms till skyddstillsyn.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro