ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya Bentley innehåller 15 skandinaviska kor

Euan Sey · 21 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Bentley


klar

Artikellänk är kopierad

Medan billtillverkaren MINI firar sin 50:e födelsedag så korkar en kollega upp champagnen av en helt annan anledning; Bentley har äntligen kapat alla knutar med sin forne ägare-som-blev-ärkerival – Rolls-Royce.

Det är över ett decennium sedan Volkswagen köpte upp Bentley från Rolls-Royce. Men det är först nu, med den nya Mulsanne limousinen, som det brittiska lyxmärket verkligen fått till ett partnerskap som kommer gå till historieböckerna.

Bentleys nuvarande flaggskepp, Arnage, är ett mobilt museum – grundstrukturen går tillbaka till 80-talets Rolls Royce Silver Spirit och motordesignen från 50-talet.

Mulsanne är en helt annan historia, ett barn av 2000-talet. Och möjligheterna att själva göra bilen personlig får MINI att framstå som rena Henry Ford – mannen som blev berömd för att han erbjöd sin Ford Model T i ”vilken färg som helst, så länge den är svart.”

Fälgarna på denna 5,6 meter långa, 6,75 liters V8-starka limousinen startar på 20 tum i diameter och köparen kan välja mellan 114 färger på exteriören och det finns 9 valbara träfinisher för interiören. Mulsannens instrumentbräda, träpaneler och bakhylla utgörs av  timmer som skulle få ett spanskt galjonsfartyg att rent skämmas; de 32 lagrena av lackerad fernissa tar sex veckor att förbereda.

Passagerarna i baksätet åker knappast ekonomi-klass heller. Köpare kan välja till tre elektriskt fällbara säten eller två första klasssäten avdelade med en champagnekyl, kontorsbord eller vad man nu kan behöva som en miljonär som ska göra stan.

Det toppklassade ljudsystemet kommer från Naim och levereras med 20 högtalare och det finns en nästan oändlig mängd läderbroderier att välja mellan för interiören – varje brodyr kräver 600 meter tråd och 15 slaktade skandinaviska (bättre djurvillkor) kor.

Till sist så gås varje material över innan det skickas för att försäkras om att det har rätt lukt. Lukten, eftersom "standard"-Mulsannen landar på minst 2,2 miljoner kronor innan några tillval, är den tunga lukten av framgång.

klar

Artikellänk är kopierad

Euan Sey
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro