ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya besiktningsregler – hundratusentals fordon riskerar körförbud

David Peterson · 14 Feb 2018
Uppdaterad 14 Feb 2018
I maj ändrar Transportstyrelsen på besiktningsreglerna.

I maj ändrar Transportstyrelsen på besiktningsreglerna. Foto: Shutterstock/IBL


I maj ändrar Transportstyrelsen på besiktningsreglerna. Ändringen innebär att hundratusentals fordon kan få ett tidigare besiktningsdatum än planerat. Om du missar det nya datumet blir det automatiskt körförbud.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du besiktigade ditt fordon i början av den senaste besiktningsperiod ligger du i riskzonen för att missa nästa och få körförbud. Från och med den 20 maj gäller nya regler kring besiktning av fordon. Det innebär att omkring 600 000 fordon behöver besiktigas tidigare än vad som hade behövts enligt de gamla reglerna, skriver SVT Nyheter. 

Förr var det registreringsnumrets slutsiffra som styrde under vilka månader fordonet skulle besiktas – plus eller minus två månader. Men enligt de nya reglerna ska bilen besiktas senast 14 månader efter förra besiktningen. Reglerna är en anpassning till EU-lagstiftningen och berör cirka 4,5 miljoner fordonsägare.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Hittills har bara drygt 14 000 av de hundratusentals fordon som fått ett tidigare datum besiktigats.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro