ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya bevis för att Afrikas glaciärer smälter bort

Fredrik Moberg · 25 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Östra Afrikas glaciärer har halverats på 15 år. Orsaken till avsmältningen är den globala uppvärmningen. Inom en generation kan glaciärerna vara borta, enligt en ny studie av en grupp forskare från England och Uganda.

Det är glaciärerna mellan Uganda och Kongo i Rwenzoribergen som minskar. Området brukar också kallas Månbergen och är en av Nilens källor. Mellan 1987 och 2003 minskade glaciärernas yta till hälften. Fortsätter avsmältningen i samma takt kan de vara helt försvunna om 20 år, enligt forskargruppen.

OVÄRDERLIG TILLGÅNG Forskning har tidigare visat att isen på Afrikas högsta berg Kilimanjaro i norra Tanzania har ungefär lika kort tid kvar. Afrikas glaciärer är viktiga för att de förser floderna med smältvatten. Detta är en ovärderlig tillgång för miljontals människor under torrperioderna. Dessutom är glaciärerna viktiga turistattraktioner.

Det finns forskare som menar att de krympande glaciärerna i tropikerna snarare beror på skogsskövling. Färre träd ger nämligen minskad avdunstning till atmosfären., Det leder i sin tur till minskad nederbörd och allt mindre påfyllning av glaciärerna med ny snö och is.

TEMPERATUREN ÖKAR Men den nya studien, som presenteras i vetenskapstidskriften Geophysical Research Letters, stärker bevisen för att avsmältningen beror på den ökande växthuseffekten. Temperaturen har ökat med en halv grad per årtionde i Rwenzoribergen de senaste 40 åren. Men nederbörden har varit i stort sett oförändrad, enligt forskarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Moberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro