ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya bullerkrav hotar tusentals nybyggen

Anders Göransson · 29 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BULLRIGT. Nya bullerregler från Boverket kan bli rena dråpslaget mot bostadsbyggandet i Stockholm.– Det handlar om bostäder för närmare 8 000 nya stockholmare på kort sikt och 100 000 fram till år 2030. Det vore som att kasta en stor näve grus rakt ner i hela landets tillväxtsmotor, säger Mikael Söderlund (m), stadsbyggnads- och trafikborgarråd.Enligt Söderlund betyder de nya reglerna, om de införs, att det i praktiken blir omöjligt att bygga bostäder vid trafikerade gator. Bland annat hotas planerade och pågående bostadsbyggen i Hammarby Sjöstad, Årstadal i Liljeholmen, Norra Stationsområdet, Värtaområdet och på västra Kungsholmen.

Boverkets förslag innebär bland annat att följande:• En övre gräns på 65 dBA införs på bostadens gatusida. I dag finns ingen sådan gräns.• Bullernivån på bostadens "tysta" sida ska vara högst 50 dBA. I dag gäller 55 dBA.• En minskning av de geografiska områden i Stockholm där avsteg från bullerriktlinjerna får göras.

Förslagen grundas bland annat på forskning som visar att störande ljud frigör stresshormoner i kroppen och ökar risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.Med modern byggnadsteknik går det numera att klara riktvärdena inomhus utan problem, men Boverkets krav gäller ljudnivån vid fasaden. Budskapet i Stockholms stads remissvar som presenterades i går är att en viss tolerans för bullerstörningar utomhus i centrala staden måste accepteras - annars går alla planer på att förtäta innerstan om intet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro