ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya fågelinfluensan kan slå mot hela världen

Viktor Bendz · 19 Jul 2013
Uppdaterad 19 Jul 2013
Nya fågelinfluensan kan slå mot hela världen Utrymmen som hållt fåglar desinfekteras i Kina.

Nya fågelinfluensan kan slå mot hela världen Utrymmen som hållt fåglar desinfekteras i Kina. Foto: AP


Människan står handfallen inför den nya fågelinfluensan som sprids i Kina. Till skillnad från tidigare H7N9-virus är det nya viruset mer anpassat att slå mot människors luftvägar. – Hela världen skulle kunna drabbas av det om det får fart, säger Annika Linde från Smittskyddsinstitutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Viruset upptäcktes i våras och har smittat minst 132 människor. Av dem har 43 avlidit. Sedan upptäckten arbetar forskare febrilt med att ta reda på mer om viruset, och de upptäckter som hittills gjorts är mycket oroväckande.

– Det här viruset verkar, och det är en negativ faktor, vara helt nytt för mänskligheten. Man har tittat på prover från en stor mängd människor och sett att det inte verkar vara någon som har utsatts för det här viruset tidigare. Det betyder att hela världen skulle kunna drabbas av det om det får far, säger Annika Linde, överläkare vid Smittskyddsinstitutet, till Vetenskapsradion.

Hittills har forskare trott att viruset bara sprids från fåglar till människor, och då på de stora fågelmarknaderna i Kina. Men en ny studie visar att en variant av viruset sprids mellan illrar – ett djur vars luftvägar liknar människans. Risken är högre att det luftburna viruset muterar och börjar smitta från människa till människa.

– Vi måste följa det här viruset, vi måste förbereda vaccinframställning, men ännu så länge har vi inga säkra hållpunkter för att det lätt sprids mellan människor, säger Annika Linde till Vetenskapsradion.

Kinesiska myndigheter har stängt igen fågelmarknaderna och inga nya fall har rapporterats under den senaste tiden.  Viruset existerar dock och kan bli ett allvarligt hot, rapporterar Vetenskapsradion.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro